Burgernet waarschuwt voor misbruik Cybercriminelen rondom coronamaatregelen

STEENBERGEN – Computercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Bijvoorbeeld nu bij corona. De situatie wordt gebruikt om persoonsgegevens los te krijgen. Via nep-mails, -sms’jes, nep-apps en malafide websites worden mensen om tuin geleid. In tegenstelling tot vroeger toen dit nog amateuristisch gebeurde gaat dat nu zeer professioneel.

De berichten vanuit zogenaamde overheidsinstanties, banken, (nep)bedrijven of werkgevers zijn haast niet van echt te onderscheiden. In de berichten zijn besmette links opgenomen en zodra daar op wordt geklikt, gaat het fout. Het dringend advies is om niet op deze links te klikken want die infecteren de computer met een virus of ‘malware’. Een dergelijk bericht moet meteen worden verwijderd.

Het landelijk meldpunt Internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide webshops die coronagerelateerde producten zoals bijvoorbeeld mondkapjes aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet afgeleverd. Deze nep-webshops zijn vaak te herkennen doordat betaald kan worden via een link in plaats van bijvoorbeeld iDeal.

Andere voorbeelden van criminaliteit zijn babbeltrucs. Oplichters bellen aan bij ouderen als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. De waarschuwing hier is om nooit pinpas of pincode af te geven. Lokale hulpverleners zullen zich overigens duidelijk bekend maken.