Burgemeesterscolumn: Proost!

Het feestgedruis is al aardig losgebarsten en zal volgend weekend vast en zeker weer een grandioos hoogtepunt bereiken. In Peeloofdurp ‘ange ze de bjeest uit, in Kruisland houwe ze ‘m staonde, in ’t Vosse-ol is ’t buitenaards en wa d’n plaotje wordt het in Strienestad, Strienedurpke en de Raldal.
Het lijkt haast vanzelfsprekend dat zich in al onze kernen elk jaar zo’n geweldig carnavalsfeest voltrekt, maar het tegendeel is waar. Achter de schermen zijn de verantwoordelijke organisaties nagenoeg heel het jaar door druk bezig met de voorbereidingen. Zeker als het eenmaal 11/11 is geweest, staat de druk flink op de ketel. 
Tal van vrijwilligers zijn nodig om het grote leutfeest op poten te zetten, want er komt beduidend meer bij kijken dan je als leek kunt verzinnen. Dat begint met het bedenken van een nieuw motto en eindigt pas met het opruimen op aswoensdag. En om ervoor dat zorgen dat iedereen van de carnavalsperiode kan genieten – van de peuters en de schooljeugd tot en met onze mindervalide en oudere inwoners – moet er ook heel wat geld bij elkaar worden “geschooid”.
Pas als alles piekfijn is geregeld, kan het feest in alle hevigheid en vrolijkheid losbarsten en mogen onze dagelijkse beslommeringen voor een paar dagen naar de achtergrond verdwijnen.  Ik kijk ernaar uit om mezelf ook weer eventjes onder te dompelen in het feestgedruis, te beginnen met alweer de 11de “Burrieborrel” op carnavalsvrijdag.
Als “Burrie” mag ik dan gastheer zijn van alle officiële carnavalsorganisaties uit onze gemeente, hun medewerkers, hofkapellen en speciale gasten. Een feest van leut, (h)erkenning en verbinding. Voor college en raadsleden een ideale gelegenheid om al deze mensen te bedanken voor hun inspanningen. Uiteraard ook namens u, zullen we dan samen een  toost uitbrengen op de leut en de verbroederende kracht van carnaval, want dáár zit de echte sleutel tot het succes. 
Vanuit die gedachte, vertrouw ik de “macht” graag tijdelijk toe aan onze prinsen, hun gevolgen én volgelingen. Heel veel plezier allemaal. Proost!

Gegroet,
Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt schrijft – in de huis aan huis-edities van Steenbergse Courant – een column over alles wat hem bezighoudt in onze gemeenschap. Reageren kan via burgemeester@gemeente-steenbergen.nl