Burgemeester voert corona-overleg met organisaties

Het corona-virus is in deze dagen het enige punt op de agenda van de Steenbergse burgemeester Ruud van den Belt: “Alles staat in het teken van corona. Als burgemeester heb ik gedurende de dag op allerlei niveaus overleg. Als burgervader houd ik mij vooral bezig met lokale organisaties die de komende tijd activiteiten op het programma hebben staan. Als gemeente dragen wij hen niet op om dit af te gelasten, maar we gaan wel met hen in overleg. De meesten zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat afgelasten de beste keuze is.”

Dat is in veel gevallen een zure beslissing zijn, zo realiseert de burgervader zich terdege. “Of het nu om de KPJ gaat die besloot om het schuurfeest af te blazen, het A.M. de Jongtoneel in Nieuw-Vossemeer dat de voorstellingen van dit weekend niet door laat gaan of om één van de bingo’s voor het goede doel. Die mensen zijn maanden bezig met voorbereidingen en dan krijg je dit. Gelukkig hoeft van uitstel niet persé afstel hoeft te komen.”

Corona regeert

Ook in het gemeentehuis is het op dit moment stilletjes. Medewerkers die thuis kunnen werken, doen dat. Activiteiten die de gemeente zelf organiseert voor meer dan 25 personen, zijn afgelast. Daaronder de Boomplantdag van afgelopen woensdag en het Scholendebat dat voor vrijdag op het programma staat. “Met kinderen, ouderen en zieken nemen wij geen enkel risico,” aldus Van den Belt. De externe dienstverlening zoals de publieksbalies en de milieustraat blijven vooralsnog gewoon open. Afspraken buitenshuis worden daarentegen verzet of telefonisch afgehandeld.

Zelfs bij hem thuis regeert corona, vertelt de burgemeester. “Mijn echtgenote Angela werkt in het ziekenhuis en mijn zoon Rick bij de politie. We hebben het er binnen ons eigen vakgebied dus allemaal druk mee.”

Wat gaat er niet door

Sport

Op voordracht van de KNVB zijn alle trainingen en wedstrijden tot en met 16 maart afgelast. De sportparken sluiten de poorten.

X-landers

De X-landers zouden aanstaande zaterdag naar Eindhoven afreizen om hun First Lego League project te presenteren in de strijd om de Benelux Innovation Award. De jurering van het project vindt nu op afstand plaats.

Samen eten

Wethouder Koos Krook zou op donderdag 12 maart aanschuiven bij het project ‘Samen eten’ in ’t Cromwiel maar moet het in plaats daarvan met een boterhammetje van thuis stellen.

Bingo

Ook de bingo-liefhebbers worden teleurgesteld. HSV De Kruisweel uit Kruisland en de Stichting Ontspanning voor Ouderen de Kleine Vos in Nieuw-Vossemeer hadden er allebei één op het programma staan, maar daar ging een kruis doorheen.

Gemeenschapshuizen

Gemeenschapshuis De Vossenburcht is vooralsnog het enige gemeenschapshuis in de gemeente Steenbergen dat de deuren gesloten houdt.

Tussen Thee en Diner

Aanstaande zondag zou het Matinee Tussen Thee en Diner weer plaatsvinden bij brasserie De Kaai, maar de organisatie heeft besloten een keertje over te slaan

Kijk binnen bij bedrijven

Aanstaande maandag 16 maart zou wethouder Knop de aftrap van ‘Kijk binnen bij bedrijven’ geven bij Dawn Foods in Steenbergen. Vanuit preventief oogpunt is besloten dit niet door te laten gaan. Een flink aantal bedrijven dat bezoekers de kans wilde bieden om een kijkje in de keuken te nemen, heeft zich terug getrokken, maar zeker niet allemaal. Voor meer informatie: www.kijkbinnenbijbedrijven.nl

NL Doet

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart zou heel Nederland in beweging komen om vrijwillig de handen uit de mouwen te steken voor NL Doet. Veel klussen zijn echter afgelast of verzet door de aanbieders. Daaronder het opfrissen van de schooltuin van De Nieuwe Veste, en het laten ontwaken van de tuin bij het Thomashuis in Welberg, Voor meer informatie nldoet.nl

Foto-expositie

Hoewel de afgekondigde maatregelen vooralsnog tot en met 16 maart gelden, neemt Fotoclub Brabantse Wal geen enkel risico en heeft de expositie in brede school Het Podium tot nader orde uitgesteld.

Aanstaande maandag wordt bekend of de maatregelen van kracht blijven, verlicht of juist verscherpt worden. Mocht er zich een besmettingsgeval voordoen in de gemeente Steenbergen, betekent dit vooralsnog niet dat er aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden. Voor de meest actuele informatie www.rivm.nl