Burgemeester spreekt inwoners toe

Burgemeester Ruud van den Belt heeft gisteravond, na de speech van premier Rutte op televisie, ook zelf een toespraak op de website van de gemeente Steenbergen geplaatst om alle inwoners moed in te spreken.

Beste inwoners,
We leven in bijzondere, onwerkelijke en onzekere tijden, die helaas nog lang niet voorbij zijn. Uit de toespraak van premier Rutte is vanavond duidelijk geworden, dat het coronavirus zeker nog maandenlang onder ons zal zijn.
Dat heeft onmiskenbaar verstrekkende gevolgen voor ons dagelijks leven, met alle bijhorende zorgen over onze eigen gezondheid en de gezondheid van onze naasten. Maar ook over ons werk en ons inkomen, dus over onze toekomst. Ik deel die zorgen met u, maar geruststellend is de boodschap van onze premier dat niemand in de steek wordt gelaten in én na deze crisis.
De realiteit is dat er mensen zijn voor wie er helaas geen periode meer na de crisis komt. Ook in onze eigen gemeente valt er al een overlijden te betreuren, mede als gevolg van het coronavirus. Mijn medeleven gaat vanzelfsprekend uit naar de nabestaanden, die ik heel veel sterkte wens.
We kunnen alleen maar hopen dat onze gemeenschap zoveel mogelijk leed bespaard blijft, maar dit moeten we wel doen in het besef dat een groot aantal mensen geïnfecteerd zal raken. Deskundigen adviseren een scenario van “maximaal controleren”, dat zorgt voor een beheerste verspreiding onder groepen die het minste risico lopen. De verspreiding wordt dan uitgesmeerd over een langere periode, maar op die manier ontstaat de immuniteit die nodig is om het virus te kunnen overwinnen.
Ook is dit het scenario waarbij de zorgsector niet overbelast raakt, zodat we de meest kwetsbaren zo goed mogelijk kunnen blijven helpen om te genezen. Ten derde kunnen de meest cruciale processen in onze maatschappij op deze manier aan de gang blijven, waardoor bijvoorbeeld het onderwijs aan onze kinderen niet stilvalt, ook al zitten zij tijdelijk niet op school.
Op deze manier kan verder onder meer ook het bevoorraden van supermarkten doorgaan, waarbij ik u dringend wil verzoeken om sowieso niet te gaan hamsteren. Er is genoeg voor iedereen en hoe zou u het vinden om voor een leeg schap te staan, na een langdurige dienst in het ziekenhuis? Houd rekening met elkaar!
Met inachtneming van alle maatregelen en voorschriften van de Rijksoverheid en het RIVM, staat ook uw gemeente paraat. Juist nu moet u bij ons terecht kunnen met al uw maatschappelijke en zakelijk gerichte vragen. Wij zijn er voor onze inwoners en onze ondernemers en zijn ook pro-actief met zoveel mogelijk instanties in overleg, om onze gemeenschap voor nu en later overeind te houden.
Het gemeentehuis, Vraagwijzer, de buitendienst en de milieustraat zijn op de vaste dagen en tijden geopend. Gemeenschapshuizen en sportaccommodaties zijn gesloten, maar worden ingezet als dat nodig is. Zoals ’t Cromwiel ten behoeve van de Voedselbank, die met forse tekorten kampt. Alle suggesties om deze tekort aan te helpen vullen zijn van harte welkom.
Ik heb het volste vertrouwen in uw gemeenschapszin en spreek graag mijn waardering uit voor alle initiatieven die in onze samenleving al genomen zijn om elkaar te helpen.
Meer dan ooit is er behoefte aan solidariteit in onze samenleving. Bij de herdenking en viering van 75 jaar vrijheid afgelopen najaar, is overduidelijk gebleken hoe groot de saamhorigheid in onze gemeenschap is. En dat “vriend en vijand” in staat zijn om (menings)verschillen te overbruggen, in het algemeen belang. Laten we precies dat gevoel vasthouden, nu we getroffen worden door de grootste crisis sinds de bevrijding.
Namens het voltallige gemeentebestuur, college en raad, wil ik u boven alles een hart onder de riem steken, want deze crisis raakt ons echt allemaal. Dank voor uw begrip en uw medewerking. Onze speciale waardering gaat uit naar alle mensen die in de frontlinie staan, zoals met name het personeel in de zorg en de medewerkers van alle hulpdiensten.
Hou vol, pas goed op u zelf en blijf naar elkaar omzien, dan komen we deze zware tijd gegarandeerd weer te boven. Samen staan we sterk!

Uw burgemeester,
Ruud van den Belt