Burgemeester Ruud van den Belt wil graag nog zes jaar blijven, en dat is wederzijds

STEENBERGEN – De gemeenteraad van Steenbergen heeft gisteravond in een bijzondere raadsvergadering huidig burgemeester Ruud van den Belt aanbevolen voor herbenoeming. “We hebben Ruud van den Belt in de afgelopen zes jaar leren kennen als een bevlogen en betrokken burgemeester. Een doorzetter, crisismanager en een krachtig bestuurder die de belangen van de gemeente Steenbergen op de eerste plaats zet”, zo sprak Jeroen Weerdenburg als voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich over de herbenoeming heeft gebogen. De burgemeester zelf is trots en dankbaar dat hij opnieuw het vertrouwen krijgt.

Hoewel het vooraf overduidelijk was dat de vergadering slechts een formaliteit was, was de burgemeester toch een tikje gespannen. Maar tijdens het uitspreken van zijn speech kwam vooral naar voren hoezeer Ruud van den Belt Steenbergen in zijn hart heeft gesloten. “Net als iedereen, mag en kan ik hier mezelf zijn. Voel ik me betrokken en verantwoordelijk voor alles wat hier gebeurt en prijs ik me gelukkig met alle steun die ik hierbij voel.”

“Echte burgervader”

Ruud van den Belt (59 jaar) is in 2015 beëdigd als burgemeester van Steenbergen. Aangezien de ambtstermijn van een burgemeester zes jaar is, komt hij dit jaar in aanmerking voor herbenoeming. Een vertrouwenscommissie van raadsleden is eind 2020 gestart met diverse gesprekken om tot een oordeel te komen. “Daardoor hebben we de burgemeester nog beter leren kennen, want als raad zie je toch maar bepaalde kanten. Steenbergen is de afgelopen jaren sterk veranderd, in positieve zin. Met Ruud van den Belt hebben wij een echte burgervader die de verbinding opzoekt”, aldus Weerdenburg.

“Gemeente Steenbergen als centrum van Nederland”

Die verbinding noemde Van den Belt zelf ook. ‘Mijn missie is om ontbinding te voorkomen door te verbinden. En wij hebben hier alles in huis om het bruisende middelpunt te zijn van op z’n minst deze regio. We moeten wat minder bescheiden zijn: dus vergeet Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Want, zonder de realiteit uit het oog te verliezen, mogen wij, de gemeente Steenbergen, wat mij betreft gerust als centrum van Nederland beschouwen.”

Officiële procedure

De voordracht van de gemeenteraad wordt via de Commissaris van de Koning verstuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken. Na een positief besluit volgt een Koninklijk besluit in de tweede helft van 2021. Vervolgens wordt burgemeester Ruud van den Belt voor een tweede termijn door de Commissaris van de Koning beëdigd als burgemeester van Steenbergen.

Foto: Burgemeester Ruud van den Belt samen met zijn vrouw Angela. “Samen met onze zoon Rick mijn onmisbare thuisfront”, aldus de burgemeester in zijn speech. 

Door: Nicole van de Donk

Beelden bij dit artikel