Burgemeester op de platte kar door het Westland

STEENBERGEN – Akkerbouwer Pieter Korst had vorige week woensdag een ongebruikelijk lading in zijn platte kar. Geen aardappelen, uien of selderij dit keer maar de burgemeester van de gemeente Steenbergen en het volledige ZLTO-bestuur. Gedurende een regenachtig ritje door de polders van het Westland werd de burgervader geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen in land- en (glas)tuinbouw en veehouderij.

De rondrit was onderdeel van het jaarlijks contactmoment van de burgemeester met de bestuursleden van de ZLTO afdeling Steenbergen/Bergen op Zoom Noord. Het bezoek van een bedrijf van een van deze bestuursleden hoort daarbij. Daarvoor werd dit keer het akkerbouwbedrijf van kersvers voorzitter Pieter Korst gekozen.

Belangrijke sector

“Een belangrijk moment voor allebei de partijen,” zo meent Korst. “De gemeente Steenbergen telt ruim 200 landbouwbedrijven die samen werk verschaffen aan 20% van de beroepsbevolking. Om te benadrukken hoe belangrijk de sector voor Steenbergen is: in de rest van West-Brabant is dat ‘maar’ 5%.”

Veiligheid

Tijdens het bezoek spraken de bestuurders niet alleen over koetjes en kalfjes, maar ook over de actuele situatie in de landbouw naar aanleiding van de droogte van de afgelopen zomer, de energietransitie, een vitaal platteland en hoe om te gaan met leegstand van boerenbedrijven.
Ook het landbouwverkeer kwam aan de orde. “Voor een boer die in de gemeente Steenbergen van a naar b wil, is het geen pretje om door de smalle straten te moeten rijden. Veiligheid staat voor de ZLTO bovenaan de agenda. Onze hoop is gevestigd op het nieuwe Gemeentelijke Verkeers- en Vervoerplan. We hebben afgesproken dat we daar als ZLTO nauw bij betrokken blijven.”

Voor Pieter Korst (rechts) lijkt het omgaan met bestuurders de laatste tijd wel dagelijkse kost. Zo mocht hij afgelopen zaterdag nog een presentatie verzorgen voor minister Carola Schouten (links) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit naar aanleiding van de nieuwe visie op landbouw die de bewindsvrouw lanceerde.

Gewapend met kaplaarzen en paraplu werd de burgemeester op de platte kar door het Westland gereden. Hij werd vergezeld door het bestuur van de plaatselijke ZLTO.

Door: Dasja Abresch