Burgemeester nam Jaarboek heemkundekring in ontvangst

STEENBERGEN – In heel klein comité heeft burgemeester Ruud van den Belt gistermiddag het eerste exemplaar van het nieuwe jaarboek van heemkundekring De Steenen Kamer in ontvangst genomen. Volgens de burgervader “een aanrader voor iedereen die zich interesseert in het rijke verleden van de bijna 750-jarige vestingstad Steenbergen”.

Het jaarboek is een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden historicus Willem van Ham (1937-2020) die diverse publicaties wijdde aan de geschiedenis van Steenbergen. Zo schreef hij in 1965, in opdracht van de gemeente Steenbergen, een boekje waarin de herkomst en betekenis van alle straatnamen van de toenmalige gemeente Steenbergen werden opgenomen. Dit werk is in zijn geheel terug te vinden in het jaarboek. Ook de afscheidsredes zoals uitgesproken tijdens zijn uitvaart zijn opgenomen in het boekwerk.

579 Werken

Vriend en vakgenoot Karel Leenders voegde een compleet overzicht van alle publicaties van Van Ham toe. Een behoorlijke klus, want in totaal schreef Van Ham niet minder dan 579 werken. De laatste over Jan IV Glymes, markies van Bergen op Zoom moet zelfs nog uitgebracht worden.

Al bij al is het Jaarboek met als titel ‘Willem van Ham. Een leven lang geschiedenis’ een passend eerbetoon aan de historicus die opgroeide in Steenbergen en in 1975 naar Bergen op Zoom verhuisde. Het is bovendien een goed alternatief voor het gebruikelijk jaarboek waaraan meerdere auteurs, leden van de kring, medewerking verlenen. Door de pandemie kon die traditionele opzet niet doorgaan. Daar hoeft echter niet om getreurd te worden want de werken van Van Ham vormen samen een bijzonder leeswaardig jaarboek.

De consumentenprijs is 17,50. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Vermeulen aan de Kaaistraat of het VVV kantoor in de Gummaruskerk in Steenbergen.

Beelden bij dit artikel