Burgemeester heet de Heer van Steenbergen van harte welkom

STEENBERGEN – De brief om de Vrouwe van Steenbergen te bedanken is de deur al uit en de brief om de Heer van Steenbergen welkom te heten is in de maak. Die gaat na de troonswisseling op 30 april op de post. Vanaf dat moment is Willem-Alexander namelijk niet alleen Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, Graaf van Spiegelberg, Baron van Eindhoven, Erf-Burggraaf van Antwerpen et cetera et cetera, maar dus ook Heer van Steenbergen.

Voor zover bekend is Koningin Beatrix, de huidige Vrouwe van Steenbergen, nooit in deze hoedanigheid op bezoek geweest in Nassaustad Steenbergen. Burgemeester Saskia Bolten hoopt van harte dat de nieuwe vorst wel een keertje op bezoek gaat komen. Wat zij hem precies gaat schrijven, houdt de burgemeester voor zich. ,,Want het is een persoonlijke brief aan één iemand gericht. Maar de brief wordt zeker zo opgesteld dat hij zich hier welkom zal weten.’’ Willem-Alexander weet de weg, want in november 2011 verrichtte de huidige kroonprins de officiële opening van de biomassavergistingsinstallatie bij de Suiker Unie in Dinteloord.

Het feit dat Steenbergen deel uitmaakt van de Unie van  Oranjesteden, leidt volgens burgemeester Bolten overigens niet tot iets speciaals op 30 april.Wel wordt in het gemeentehuis het idee uitgewerkt dat PvdA-raadslid Willem van den Berge onlangs in het presidium (overleg van burgemeester en fractievoorzitters) opperde om lokale kunstenaars een portret te laten maken van het nieuwe koningspaar. Daaruit zal in ieder geval een expositie voortvloeien en het mooiste schilderij zou definitief een plaatsje kunnen krijgen in de raadszaal. ,,Mits het aan alle koninklijke en protocollaire eisen voldoet,’’ stelt Bolten.

Het portret van Koningin Beatrix dat nu nog in de raadszaal hangt, wordt na de troonswisseling vooralsnog vervangen door foto’s van Willem-Alexander en Máxima.