Afbeelding
vrijdag 12 augustus 2016, 13:00

Burgemeester draagt kopie ‘De Klok’ over in Canada

STEENBERGEN – Burgemeester Ruud van den Belt is er bij wanneer op 21 september aanstaande de Welbergse Angelusklok voor het eerst keer klinkt op Canadees grondgebied. Op eigen kosten reist de eerste burger naar Edmonton om de klok tijdens een speciale ceremonie over te dragen en er de banden met het South Alberta Light Horse-regiment aan te halen. Van den Belt, zelf veteraan, neemt zijn rol niet lichthartig. : “Bij gratie Gods ben ik een radertje in dit verhaal geworden. Ik mág dit project mee dragen en daar ben ik erg dankbaar voor.”

Op 20 augustus aanstaande bezoekt het Canadese South Alberta Light Horse regiment de Welberg. Op deze dag vindt aan de Canadezenweg in de Welberg een uitgebreide ceremonie plaats bij het bevrijdingsmonument, beter bekend als ‘De Klok’. Het is tevens het moment waarop de gerestaureerde Angelusklok overgedragen wordt aan de Canadezen.

Verbinding vasthouden

Direct daarna gaat hij op transport waar hij op 21 september zijn eerste slag als ‘Ceremonial bell’ zal slaan. De inzet van de burgemeester is er mede op gericht om beide klokken jaarlijks in november gelijktijdig te laten luiden. “Het aantal levende militairen is nog op één hand te tellen en zij zijn zeker niet meer in staat om hier naartoe te komen. Maar we willen de verbindingen met hen en hun verwanten wel vasthouden.”

Plaats in de geschiedenis

Oorspronkelijk zou alleen een gezelschap uit Bergen op Zoom onder leiding van burgemeester Frank Petter in september naar Canada reizen. Deze stad heeft een jarenlange vriendschapsband met Edmonton. De Bergse burgemeester zal er ook diverse bedrijven bezoeken. Daar neemt zijn Steenbergse collega niet aan deel. “Mij is het te doen om de klok en de plaats die de Welberg inneemt in de geschiedenis.”

Geen discussie

Vlak voor de zomer legde Van den Belt zijn voornemen voor aan het raadspresidium. “Men reageerde zeer positief. Er werd zelfs gezegd dat de kosten voor zo’n belangrijke reis door de gemeente gedragen mogen worden. Maar dat wil ik niet want voor je het weet gaat de discussie niet meer waar het over zou moeten gaan maar over het ticket van de burgemeester.”

Erg serieus

De hotelkosten worden wel gedeclareerd. “Dat zou niet anders zijn wanneer ik voor een reis naar Friesland ging.” In eerste instantie zou ook Angelo Somers, voorzitter van de stichting Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg meereizen. Omstandigheden rond zijn gezondheid verhinderen dit echter. Daaropvolgend is besloten om John van den Hof, kabinetschef van de Gemeente Steenbergen, aan het reisgezelschap toe te voegen. “We willen daar laten zien dat wij de band met Canada en hetgeen zij voor ons betekenen erg serieus nemen.“

Hart open

Bij zijn aanstelling in november 2015 kreeg Van den Belt een houten miniatuur van ‘De Klok’ van de werkgroep. “Mijn hart ging toen al open voor dit fantastische initiatief. In de maanden die erop volgden heb ik mij verdiept in de geschiedenis. Ook heb ik diverse malen gesproken met de werkgroep en hen toegezegd dat ik mij tot het uiterste in zou zetten om de rol van Welberg en Steenbergen in de Slag van de Schelde onder de aandacht te brengen.”

Serene plek

“De Klok doet mij denken aan die bij het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen. Een serene plek in een landschap waar ooit zo fel gevochten is. Waar levens gelaten zijn. Alleen die klok. Verder geen gedoe er omheen. Zo is het in Welberg ook. Het monument legt juist door zijn eenvoud de aandacht op die mannen die hier naartoe kwamen om ons te bevrijden.”

Ga er maar aan staan

Van den Belt bereikte zelf de veteranenstatus na in 1988 namens de Koninklijke Marechaussee uitgezonden te zijn naar Israël en Egypte. “Qua oorlogsgeweld is mijn uitzending niet te vergelijken met wat de Canadese soldaten hier meemaakten. Maar ik kan mij wel verplaatsen in hoe het is om je vaderland te verlaten om uitgezonden te worden naar een ander land met een andere cultuur. Ik heb het boek ‘5 dagen in november’ van Welbergenaar Robert Catsburg gelezen en voor mij is dat niet zomaar een verhaal. Stel je voor dat je als jonge jongen ineens in dit kikkerland bent. Nat, plat, koud en alles anders dan in Canada. Ver weg van familie om de vrijheid van een ander te heroveren. Ga er maar aan staan.”

Uit de Steenbergse Courant