Burendag op de Welberg coronaproof geslaagd

(Door Dasja Abresch)
WELBERG – Ondanks alle beperkende coronamaatregelen is het Food Festival op de Welberg ter gelegenheid van Burendag 2020 een smakelijk succes geworden. De organiserende stichting Ontspanning Voor Welberg (OVW) kijkt, evenals de bezoekers en de standhouders terug op een geslaagd evenement. Desalniettemin hoopt iedereen dat het volgende jaar toch weer normaal kan.

In 2019 organiseerde OVW voor het eerst een Food(truck) Festival. Achter partycentrum ‘De Duiventoren’ aan de Hoogstraat op de Welberg werd een gezellig plein ingericht waar jong en oud genoot van lekker eten en gezellig samenzijn. Reden genoeg voor een herhaling in 2020. Tot corona zich aandiende. Talloze evenementen werden afgelast of in een aangepaste vorm gehouden. Voor wat betreft Burendag koos OVW voor de tweede optie, aldus Anouschka Martens van de stichting: “Ons doel is om alle activiteiten toch door te laten gaan, binnen de coronaregels. Dat vraagt veel energie en denkwerk, maar we willen ons dorp wel levendig houden.”

Alleen maar leuke reacties

Zo denkende werd de Burendag 2020 ingericht naar toen geldende coronanormen. Verdeeld over drie tijdsblokken maakten 143 mensen gebruik van het openlucht restaurant. De bezoekers moesten van tevoren reserveren voor een tijdsslot, kregen een tafeltje toegewezen en werden bediend door de Food-deelnemers. “We hebben alleen maar leuke reacties gekregen,” blikt Anouschka terug. “De mensen vonden het goed geregeld en waren blij dat er tenminste íets gebeurde. We hebben de tafels dusdanig uit elkaar dat we ons ruim aan de regels hielden, maar dat mensen ook nog met elkaar konden praten”

Ook de standhouders waren volgens haar na afloop tevreden: “Iedereen wist van tevoren dat dit geen editie zou zijn waar veel te verdienen was. Ook hadden we wat problemen met de stroomvoorziening, maar ondanks dat was iedereen erg positief.”

Niet uit de voeten

Een paar dagen later haalde de organisatie opgelucht adem toen de nieuwe coronamaatregelen aangekondigd werden: Anouschka: ”Ondanks dat het bij ons superveilig geregeld was, hadden we met deze maatregelen absoluut niet uit de voeten gekund en hadden we het alsnog af moeten gelasten. “

Halloween drive-in

De eerstvolgende activiteit op het programma is de Halloween-viering. Ook hier heeft OVW een alternatief voor bedacht in de vorm van een film die in eigen productie is gemaakt. De voorstelling vindt plaats in een drive-in bioscoop op het parkeerterrein van pension Stella Maris op de Welberg. De kaartverkoop is inmiddels gestart via https://www.ovwdrivethru.nl. “We gaan ervan uit dat we op de geplande data, 30 en 31 oktober, de bedachte opzet uit kunnen voeren.” De nieuwe maatregelen vormen daarbij op dit moment nog wel een kink in de kabel. Mocht het toch niet door kunnen gaan dan blijven de kaarten gewoon geldig en wordt het griezel-event naar een iets latere datum verzet. OVW raadt belangstellenden aan om al wel een kaartje te kopen want ze gaan als bloederige broodjes over de toonbank.

Foto: Wie zin had in een gezond sapje, kon dit tijdens het Food Festival op de Welberg, zelf mixen op de fiets. Dubbel gezond dus!
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant