Buren welkom in Corneliuskerk tijdens Burendag: vandaag tussen 14:00 en 17:00 uur

WELBERG – Aanstaande zaterdag 26 september is het Nationale Burendag. Voor Rens Swart, eigenaar van de Corneliuskerk op de Welberg, een mooie aanleiding om tussen 14.00 en 17.00 uur zijn buren uit te nodigen voor een bezoekje. In tegenstelling tot de meeste deelnemers aan de Burendag biedt hij op deze dag bovendien een deel van zijn interieur te koop aan.

Een klein jaar geleden kocht Swart de kerk van het echtpaar Van Trier. De Dongenaar is liefhebber van de bouwstijl van de Corneliuskerk, maar de ruimte die het pand biedt was de directe aanleiding voor de koop. Als semi-professioneel orgelbouwer en verzamelaar van auto’s van het merk Rover en Daimler heeft hij namelijk nogal wat ruimte nodig. Van de bedrijfshal waar hij deze hobby’s momenteel uitoefent, kan hij per 1 oktober 2020 geen gebruik meer maken en dus moest er een alternatief komen. Hij vond het in het voormalige gebedshuis op de Welberg dat hij omdoopte tot ‘Corneliusbasiliek’.

Kinderbanken

Om ruimte te bieden aan de auto’s moesten de houten vloeren met daarop de kerkbanken verdwijnen. Als gevolg daarvan kampt Swart met een overschot aan kerkbanken. Daarom combineert hij het open huis van aanstaande zaterdag met een openbare verkoop van de vuren kerkbanken die hij de afgelopen maanden zorgvuldig demonteerde van de kerkvloer. Het gaat om banken die toegevoegd zijn nadat de geloofsgemeenschap van de Welberg verder groeide. Ook zogenaamde kinder- of armenbanken doet Swart van de hand. De oorspronkelijke eiken banken houdt hij voorlopig zelf.

Kerkschat

De opbrengst van de verkoop wordt besteed aan de opknap van de kerk. Een heidens karwei dat de eigenaar nog de nodige jaren bezig zal houden en al voor de nodige financiële tegenvallers heeft gezorgd. Het afvoeren van de kerkvloer is daar een voorbeeld van. Naar goed 20ste-eeuws gebruik werd het hout met regelmaat in de carboleum gezet, met als gevolg dat de afvoer ervan nu extra prijzig is. Daar stond wel een opbrengst tegenover: onder de vloer vond Swart een zestigtal munten die in de loop der jaren tussen de planken verdwenen, vermoedelijk rond het moment dat de collecte zich aandiende. Ook deze ‘kerkschat’ biedt Swart te koop aan evenals de veren van de kerkuil die boven de gewelven nestelt.
Wie de beslommeringen van Swart in ‘de Corneliusbasiliek’ wil volgen kan dit doen via de internetsite: https://rensswart.nl/corneliusbasiliek/nieuws.php

Foto: De werkzaamheden in de ‘Corneliusbasiliek’ houden eigenaar Rens Swart lekker bezig. Aanstaande zaterdag 26 september opent hij de kerkdeuren zodat zijn dorpsgenoten zelf een kijkje kunnen komen nemen.