Bulletje en Boonestaak veroveren het internet

NIEUW-VOSSEMEER – Oude tijden herleven op de website van het dorp Nieuw-Vossemeer, 4681.nl. Sinds enkele weken worden daar de avonturen van het duo Bulletje en Boonestaak gepubliceerd, één van de eerste succesvolle stripverhalen van Nederland. Geschreven door de Nieuw-Vossemeerse schrijver A.M. de Jong en getekend door diens boezemvriend George van Raemdonck.

Bulletje en Boonestaak deden in hun tijd (1922-1937) het nodige stof opwaaien. Met hun socialistische inslag wilden zij nogal eens tegen de haren van de gevestigde orde instrijken. De strip werd gepubliceerd in de krant Het Volk en later ook in Voorwaarts, beiden met een socialistisch keurmerk. Daarnaast zijn er 66 stripboekjes met het duo in de hoofdrol uitgebracht

Sinds 2003 is er zelfs een prijs naar het tweetal vernoemd. De Bulletje en Boonestaakschaal wordt uitgereikt aan stripmakers die aan de wieg van het Nederlandse stripverhaal stonden.

Mondiger maken

Hans van de Ster van Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid draagt zorg voor de publicatie die dankzij Ludo en Cathy van Bauwel tot stand kon komen. Laatstgenoemde is de kleindochter van George van Raemdonck. De tekenaar vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en heeft zijn eerste politieke spotprenten kort daarna gepubliceerd in De Amsterdammer. Hij heeft negen jaar In Halsteren gewoond. In die tijd organiseerde hij samen met A.M. de Jong bijeenkomsten voor de arbeidersbevolking. Het tweetal probeerde de bevolking mondiger te maken en de mensen op hun rechten te wijzen. In 1943 werd A.M de Jong door Nederlandse SS’ers werd vermoord.

Wie meer wil weten over dit duo kan terecht in het A.M. de Jongmuseum aan de Voorstraat 29 in Niueuw-Vossemeer. Internet: http://members.home.nl/amdejongmuseum/