Buitendienst gemeente Steenbergen opnieuw in gevecht met de eikenprocessierups

STEENBERGEN – Als het goed is wordt de overlast die de processierups bezorgt dit jaar weer een stuk minder. Dit nadat de buitendienst van gemeente Steenbergen gestart is met de bestrijding ervan. “We verwachten dat binnen een tweetal weken alle haarden zijn verwijderd en afgevoerd”, zo laat wethouder Wilma Baartmans weten. Ze roept inwoners die na 6 juli nog nesten zien op om dit te melden via de Mijn gemeente app of via www.gemeente-steenbergen.nl (onderwerp Openbaar Groen).

Een van de plekken in de gemeente met grote overlast is de Halsterseweg (oude weg naar Bergen op Zoom). Hier fietsen dagelijks tientallen scholieren en andere fietspadgebruikers. Omdat er een groot aantal eiken langs beide zijden van de weg staan is dit een ideale plek voor de processierups, die in de bomen een groot aantal nesten hebben gemaakt.

“We zijn dit jaar later begonnen dan vorig jaar. Het voorjaar was koud en dat zorgde voor een vertraging bij de processierups. We hebben de afgelopen weken goed gemonitord en zagen na de warme dagen een explosieve groei van de nesten. Ze zijn talrijk, maar nog redelijk klein. Met speciale zuigmachines halen we ze nu weg. Eerder daarmee starten had geen zin. Normaal komen rond april de eerste rupsen en gaan we begin juni aan de slag. Dat is nu dus enkele weken later”, vertelt Emiel Kuijlen boomverzorger bij de gemeentelijke buitendienst. “We doen ons best om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Honderd procent weghalen is helaas niet mogelijk, dat moeten we nu eenmaal accepteren. Wij zuigen en gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Die tasten namelijk ook de biotoop aan”.

Volgens Kuijlen zijn ze nog een paar dagen op de locatie Halsterseweg om vanaf vrijdag te starten met ‘de losse meldingen’.

Informatie over de eikenprocessierups

Wie met de haartjes van de processierups in aanraking is gekomen ondervindt daar veelal overlast van. Zo ontving Steenbergse Courant een brief van inwoner Gert Nieuwenhuijse. Hij ervaart sinds begin juni veel overlast van de eikenprocessierups. Zelfs in eigen achtertuin moet hij bedekkende kleding dragen, zo geeft hij aan. Ook kan hij minder gaan fietsen en wandelen. Hem was ter ore gekomen dat gemeente Steenbergen de rups niet meer bestrijdt. (Dat doen diverse gemeenten in ons land niet meer, maar gemeente Steenbergen bestrijdt wel). Nieuwenhuijse doet in zijn brief die hij ook naar de gemeente stuurde de suggestie om alle eiken langs de Halsterseweg te kappen en te vervangen door andere bomen. Gelukkig is dit drastische voorstel niet nodig. De gemeentezuiger doet zijn werk.

Nadere info over wat te doen met betrekking tot deze vervelende rups is te vinden via: https://ggdleefomgeving.nl/vervelende-beestjes/eikenprocessierupsen/eikenprocessierupsen-en-gezondheid/

[ door Peter Vermeulen ]

Beelden bij dit artikel