Buitendienst gemeente opent de strijd tegen de processierups

STEENBERGEN – “Dit is een strijd die we voorlopig nog niet hebben gewonnen. Het duurt zeker nog een paar jaar. Maar we geven zeker niet op. Vooral de, wat wij noemen, Processierups snelweg – de Franseweg – Halsterseweg – krijgt extra aandacht. Dit is de fietsroute voor de jeugd die naar school rijdt en tevens een route die veel fietsers nemen. Aan alle fietsers geef ik het advies: neem een vestje of jasje met lange mouwen mee. En doe dit aan wanneer je onder eikenbomen moet fietsen”, zegt Frederique Jansen van de gemeentelijke buitendienst.

Ook vandaag is de buitendienst flink in actie in de strijd tegen de processierups. “De eitjes van deze rupsen zijn eind februari, begin maart uitgekomen en de rupsen zijn nu zo’n vijf millimeter groot. Ze hebben nog geen brandharen, maar gaan nu het derde stadium in, waarbij dat wel het geval zal zijn. Ze vormen nu nesten en gaan verpoppen”, weet buitendienst medewerker Jeroen Luijkx.

Mezen

De buitendienst bestrijdt de rupsen door ze af te zuigen. De hoop is daarnaast gevestigd op de mezen die inmiddels al wel een aantal mezenkasten bevolken. “Ze moeten alleen nog leren om de rupsen op te eten”, glimlacht hij.
“We moeten niet de illusie hebben dat we snel van dit probleem af zijn”, waarschuwt Frederique Jansen. “Dit kan zeker nog een paar jaar voor overlast gaan zorgen. Er wordt zelfs gezegd dat de haartjes acht jaar later nog voor irritatie kunnen zorgen”.


Geen gazonnetje

Ze vertelt dat de bestrijding niet alleen plaatsvindt door de nesten weg te zuigen. “We laten nu rond de eiken het gras ook hoger groeien. Het blijkt namelijk dat een gemaaid ‘gazonnetje’ rond een boom door de rupsen wordt gewaardeerd. Bij hoog gras zijn er minder problemen”.

tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl