Bruin café Voorwaarts wordt eetcafé ‘By Ons’

NIEUW-VOSSEMEER – Afgelopen zaterdag – op de laatste dag van café – ontvingen Willy (71) en Herman Buys (73) van hun vaste stamgasten een stevige handdruk. ‘Met dank voor de gastvrijheid en veel succes in de tijd na Voorwaarts’. En wie hen nog niet kende maakte kennis met de opvolger. Dat is Belia Henning (22) die met de steun van moeder Kathy Jongmans (46) grote plannen hoopt te verwezenlijken.

“We nemen afscheid met een dubbel gevoel. Enerzijds opluchting, want vanwege de gezondheidsklachten werd het allemaal best zwaar. Anderzijds met de nodige weemoed, want het is toch al bij al een mooie tijd geweest”, zo vertellen Willy en Herman Buys op de laatste avond dat ze nog eigenaar zijn van het café in de Voorstraat.

Vosmeerse kermis

“We hebben het café op 1 september 1991 overgenomen van echtgenote Nelleke van de plotsklaps overleden Kees Cools. Haar schoondochter Coby Free had het café nog een paar maanden open gehouden, maar dat werd uiteindelijk te zwaar. Een week voor de Vosmeerse kermis namen wij de zaak over”, vertelt het echtpaar Buys.

‘Moet ik nu weer naar beneden?’

Willy Buys-Jordens zou het café grotendeels gaan runnen, zo was de afspraak. “Dat heb ik vaak met veel plezier gedaan. Maar er waren ook dagen dat ik niet zo enthousiast was, dan dacht ik O, God moet ik nu weer naar beneden? We wonen immers boven het café. Eenmaal achter de toog met de klanten kreeg ik er dan weer zin in”, vertelt zij.

“Heel wat jaren draaiden we uitstekend. Veel feestjes, partijen, buffetten en barbecue’s. De laatste jaren verminderde het aantal vaste klanten sterk. “We hadden nog een kleine groep jongeren en dan natuurlijk nog wel de biljardclub”.

‘De Kleine Winst’

Naast het café runt het tweetal ook een slijterij. Dat in het voormalige pand van Jan Linders, ‘De Kleine Winst’, een vroegere supermarkt. “Sinds 1995 hebben we de slijterij, toen Anneke Bosters ermee stopte. We hebben dat pand in 2004 gekocht en het wordt nu verbouwd. Al is die verbouwing vanwege mijn ziekte wel flink uitgelopen. De slijterij blijven we nog wel een aantal jaren doen”, aldus Herman Buys. Het café dragen ze met een goed gevoel over. “Toen we kwamen waren we de jongsten, nu zijn wij de oudsten”.

Als zelfstandige aan de slag

Het tegenovergestelde is het geval bij Belia Henning. De nu 22-jarige jonge onderneemster heeft haar opleiding aan de Hotelschool doorlopen. Met in het achterhoofd de wens om als zelfstandige aan de slag te gaan. “Ik heb vanaf mijn 15e baantjes in de horeca gehad. Ik vind het een superleuk vak en grijp nu deze kans met beide handen aan. Haar moeder Kathy wil haar hierbij flink ondersteunen. “Het is haar droom, ik help haar daar mee”. En ze zal het biljarten onder haar hoede nemen.

Het roer flink om: ‘de kans van je leven’

De jonge onderneemster beseft terdege dat het roer flink om moet. Met het oude Voorwaarts kan ze de kost zeker niet verdienen, laat staan de kosten opbrengen. “Na de kermis sluiten we twee weken. Dan gaat het hele café op zijn kop. Er komt een professionele keuken, een nieuwe vloer. Het hele interieur wordt aangepakt. De mensen zullen het straks niet meer herkennen. Buiten maak ik een gezellig terras. Er komt een lunch en dinerkaart. Met verse producten, waaronder soepen. De frietjes gaan we zelf schillen en bakken, de gerechten zullen steeds wisselen, natuurlijk houden we daarbij rekening met de seizoenen. Het wordt een modern eetcafé, met heel betaalbare gerechten ook. We gaan ook thema-avonden voor jongeren organiseren. We willen er zijn voor een brede doelgroep, voor jong en oud. We gaan er zeker wat van maken, zo’n kans krijg je slechts eenmaal in je leven”.

Foto: Belia Henning, Kathy Jongmans en Willy en Herman Buys op de laatste avond dat café Voorwaarts nog zo heet. Vanaf nu gaat het roer fors om en wordt ‘By Ons’ een modern eetcafé.
Foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant
Door: Peter Vermeulen