Brugklassers R@velijn gaan zwerfafval te lijf

STEENBERGEN – ‘Gewapend’ met grijpers en vuilniszakken hebben zo’n tachtig brugklassers van de afdeling Kader van ’t R@velijn gistermiddag de strijd aangebonden met het zwerfafval in Steenbergen-Zuid. Dit gebeurde in het kader van de landelijke Opschoondag.

Vanmiddag gaan er nog eens zo’n tactig eerstejaars van de vmbo-school, maar dan van de afdelingen Basis en Mavo, elders in Steenbergen aan de slag om de openbare ruimte van zoveel mogelijk zwerfvuil te ontdoen.

,,Onze school is flink gegroeid, dus we kunnen een groter gebied aanpakken,’’ vertelde leerkracht Pim Hollander. ,,Wij vinden dit bovendien belangrijk voor de bewustwording van de leerlingen, zodat zij onderweg voortaan minder snel iets weggooien en niet denken ‘wat maakt dat ene colablikje nou uit’, nu ze merken hoeveel zwerfafval er overal ligt.’’

'Opschoonacties blijven hard nodig'

,,De actie heeft inderdaad ook een sterk educatief karakter,’’ stelde Carien Free, beleidsmedewerker Reiniging van de gemeente Steenbergen. De gemeente vervult sinds 2007 op lokaal niveau de voorttrekkersrol van de landelijke Opschoondag en voorziet alle deelnemers van de benodigde materialen om de klus te kunnen klaren.

Alles bij elkaar zijn er deze week zo’n 1300 vrijwilligers, onder wie veel scholieren, betrokken bij de opschoonacties. ,,Die blijven hard nodig, ook al zien we dat de hoeveelheid zwerfafval in de loop der jaren is afgenomen. Vorig jaar werd er overigens weer meer opgehaald dan de keer daarvoor, mede doordat er een nieuwe groep deelnam in Notendaal en omgeving.''

Foto's John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl