Brouwerij De Groene Wereld temt wilde hop

WELBERG – Voor de onwetende passant leek het of de groenstrook langs het fietspad van de Rondweg Oost tussen Welberg en Steenbergen onlangs een stevige onderhoudsbeurt kreeg. Wie wat beter keek, zag echter dat er niet gesnoeid, maar geoogst werd. Henk Loef, eigenaar van brouwerij De Groene Wereld aan de Moerstraatseweg, was namelijk getipt dat er ter plekke een indrukwekkende hoeveelheid wilde hop in volle bloei stond. Een buitenkansje voor de bierbrouwer die er met toestemming van de gemeente Steenbergen op uit trok om het belangrijke ingrediënt te oogsten. “De hop zorgt voor de bitterheid van het bier,” legde Loef tijdens de werkzaamheden uit. Terwijl de brouwer vanaf de grond de organisatie ter hand nam, ging zijn ‘Chef Hop’ Harry Augustijn de lucht in om de weelderige struiken te lijf te gaan. Binnen enkele uren was de klus geklaard. Althans deel één daarvan, want nu was het nog zaak om de bloembellen van het struikgewas te scheiden. Hiervoor had Loef hulptroepen uit de buurt aangetrokken die de volgende dag een aantal gezellige uurtjes aan de pluktafel doorbrachten. Het gros van de oogst werd op de droogtafel uitgespreid waar het enkele dagen later in handzame porties werd verdeeld voor later gebruik door Loef zelf of voor de hobbybrouwers in de regio. Om zeker te zijn van de kwaliteit van de oogst werd er tijdens de plukdag een eerste aanzet te geven voor een ambachtelijk gebrouwen biertje. Aan Harry Augustijn was de eer om na het mouten en het maischen de hop aan het kokende gerstenat toe te voegen. Dit gebeurde onder toeziend oog van meesterbrouwer Jan Vos.

[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel