Brouwen, bottelen en bommen: Chiel Veraart wil museum in loodsen bij Fort Henricus

STEENBERGEN – Sinds de erven Veraart besloten om het voormalige bedrijf en woonhuis aan de Berenstraat/Simonshaven te verkopen, komt er steeds meer van het bedrijvige verleden boven water. Van de zolder van de voormalige tapperij zijn al de nodige schatten onder het stof vandaan gehaald door Chiel Veraart. Dozen vol documentatie van diverse generaties liggen nog op hem te wachten. Informatie over bierbrouwen, bottelen, slijten en strijken, maar ook over de oorlogsjaren en de rol van de familie Veraart daarin. Genoeg om een museum te vullen, al ontbreekt het nog aan een locatie.

Chiel Veraart ijvert er al jaren voor om een stuk landbouwgrond naast Fort Henricus, tevens familiebezit, in te mogen richten als natuurcamping. Hij zou daarbij samenwerking zoeken met de toekomstige eigenaar van de nabij gelegen loodsen die nu nog in eigendom van de gemeente zijn. Die gedachte is inmiddels gewijzigd aangezien Chiel tot de slotsom is gekomen dat hij de loodsen net zo goed zelf kan kopen. Het gebouw kan dan dienen als receptie voor de camping, er kan horeca in gevestigd worden, een museum, het kan als startpunt voor excursies dienen enzovoort. De dagelijkse werkzaamheden op de camping en in de loods zouden verricht worden door cliënten van de dagbesteding van de SDW waar Veraart werkzaam is.

Gibson en Warwick

De toevoeging van een museum waarin onder meer de historie van het bierbrouwen en het verloop van de oorlogsjaren wordt toegelicht, maakt een belangrijk deel uit van de plannen. De vader van Chiel en zijn zussen was gedurende de oorlogsjaren zeer actief in het Steenbergse verzet. “Mijn vader praatte bijna niet over de oorlogsjaren. Misschien dat hij dat op latere leeftijd wel was gaan doen, maar hij is helaas jong gestorven.” Tussen de overblijfselen van het verleden trof Veraart veel documenten en objecten uit de oorlogstijd aan, waaronder zaken die te maken hebben met Guy Gibson en Jim Warwick die wat hem betreft een prominente plek in het museum krijgen.

Binnenkort zal Veraart zijn plannen rond het fort uitleggen aan de diverse raadsfracties. Ook een vertegenwoordiger van de Heineken-brouwerij (tevens eigenaar van Amstel) heeft zich deze week uitgebreid laten informeren in de oude brouwerij.

Door: Dasja Abresch