Brons voor Heer van Oranje Weizen van Steenbergse brouwer

STEENBERGEN – Heer van Oranje van de Steenbergse brouwer Kees-Jan Kooijmans is tijdens de vierde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ gekozen tot de top drie van Weizen-bieren in Nederland. In de categorie Tarwe-/Granenbier kreeg het een bronzen medaille, tot blijdschap van de brouwer. “Uiteraard zijn wij zeer blij met dit resultaat omdat het aantoont dat onze bieren mooi gebalanceerd van smaak en kwalitatief hoogstaand zijn.”

Enkele jaren geleden besloot Kooijmans van zijn passie, bier brouwen, zijn beroep te maken. Hij richtte allereerst de Heer van Oranje op voor de commerciële markt. Met dit merk krijgt hij al behoorlijk voet aan grond. “Er zijn inmiddels twee accountmanagers parttime actief voor de Heer van Oranje en langzaam breiden we ons gebied uit. Sinds eind vorig jaar hebben we ook afzet in België.” Naast de Weizen voert Heer van Oranje nog een drietal andere bieren in het assortiment.

Kop en schouders

De inzending van het Weizen-bier voor de prestigieuze Beer Challenge was een weloverwogen keuze. “We zeggen dat we een premium craft bier zijn en dat hebben we nu laten beoordelen door een onafhankelijke, technische jury. Die vindt de Heer van Oranje een kwaliteitsproduct dat met kop en schouders boven anderen uitsteekt.”
De opbrengst van de medaille zit hem vooral in naamsbekendheid. “Zeker in een tijd waarin er zoveel nieuwe brouwerijen op staan, kan een etiketje waarop staat dat ons bier een belangrijke prijs heeft gewonnen net het verschil maken voor de klant. We kunnen laten zien dat wij qua kwaliteit kunnen meten met grote brouwerijen zoals Heineken en Brand. Het is een stukje erkenning in een hoog competitieve wereld.”

Historisch

De vier bieren van Heer van Oranje zijn niet de enige die Kooijmans brouwt. Ook blies hij het historische Wit Kruis bier nieuw leven in. Dat merk is sindsdien van ‘bijna vergeten’ tot ‘regionaal  zeer gewaardeerd’ uitgegroeid.

De foto stamt uit december 2017 toen Kees Jan Kooijmans (links) zijn eerste Wit Kruis tripel introduceerde bij brasserie De Kaai. De bronzen medaille won hij met Heer van Oranje Weizen. 

Door: Dasja Abresch