Bridgeclub De Vliet: al 20 jaar kaarten en gezelligheid

STEENBERGEN – Zijn het de bitterballen, het glaasje wijn en de gezelligheid? Of gaat het toch om de spanning van het bridgespel? Wellicht is het de combinatie van dit alles wat ervoor zorgt dat bridgeclub De Vliet groeit en bloeit. Donderdagavond vierden de leden het twintigjarig bestaan met een feestavond in ’t Cromwiel.

Harde muziek staat er niet aan in de goedgevulde zaal. Bridgen blijft natuurlijk een concentratiespel, ook al is het een speciale jubileumavond. Wel hadden alle aanwezige leden een kleurige Hawaii slinger cadeau gekregen wat het feestje een carnavalssausje gaf. Dat was stiekem ook wel de bedoeling van het bestuur, want de echte verjaardag van De Vliet was op 6 februari jongstleden, midden in de carnavalsperiode. De zogenaamde mystery guest die later op de avond kwam optreden, had daar alles mee te maken. “We hebben een optreden van “Tonprater Den Teun” geregeld. We hebben deze artiest van tevoren informatie gegeven over een aantal van onze leden, zodat hij een ludiek verhaal over hen kan vertellen”, zo verklapt Ton Voorheijen, voorzitter van de bridgeclub sinds 2003.

Geduchte tegenstandster

De 60 leden komen elke donderdagavond samen in het ’t Cromwiel om te bridgen onder het genot van een hapje en drankje. Gezelligheid staat daarbij voorop. “We zijn niet zo streng hier. Natuurlijk volgen we wel de regels van het bridgespel, maar wel in een onderling losse sfeer”, zegt Voorheijen.

Iemand die dat kan beamen is Fenna Luycks. In juni hoopt deze dame op leeftijd 100 jaar te worden en daarmee is zij een van de oudste leden van De Vliet. Bij het wisselen van de tafels wordt ze in haar stoel geholpen, maar verder is ze nog prima bij de pinken. Volgens de andere spelers aan tafel is ze een geduchte tegenstandster. “Maar het gaat mij niet om het winnen hoor; het is een gezellig avondje uit”, vertelt ze.

Behalve gezellig is de bridgeclub ook behoorlijk succesvol, want De Vliet won al drie jaar op rij de kampioensbeker tijdens de Steenbergse Bridgekampioenschappen. Op 10 maart a.s. hoopt de club dat succes voort te zetten bij de volgende kampioenschappen die in zaal Koch op de Welberg worden gehouden. Ook al is De Vliet een bloeiende vereniging, behoefte om nog groter groeien heeft voorzitter Ton Voorheijen niet. “We passen nu met z’n allen in dit zaaltje, en dat is precies goed”, zo besluit hij met een glimlach.

Foto 4: De 99-jarige mevrouw Luycks is een van de oudste leden van De Vliet.

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl