Brede School wordt nog mooier dan gebruikers al hoopten

STEENBERGEN – Mits alles mee blijft zitten, wordt de nieuwe brede school – naast het gemeentehuis op Buiten de Veste – net vóór de carnavalsvakantie in gebruik genomen. De toekomstige bewoners kijken er reikhalzend naar uit, helemaal na de ‘sneak preview’ die zij pas hebben gekregen in het gebouw, waar basisschool Maria Regina, peuterspeelzaal Nijntje, de buitenschoolse opvang van Toerdeloo en slagwerkschool Brok onder één dak komen.

Bewonderende blikken en enthousiaste reacties kenmerkten het bezoek dat enkele tientallen direct betrokkenen – onder wie met name (oud-)leerkrachten, leidsters en partners – onlangs brachten aan de nieuwbouw, die inmiddels wind- en waterdicht is. Eerdaags worden de benodigde nutsvoorzieningen aangesloten.

De komende drie maanden zullen voor het uitvoerende bouwbedrijf Boot – werkzaam in opdracht van de Lowys Porquinstichting, woningstichting Stadlander en gemeente Steenbergen – voornamelijk in het teken staan van de afwerking.

Inspirerend

Hoewel er nog veel moet gebeuren, valt ook inpandig al goed te zien hoe het er straks allemaal uit komt te zien. ‘De tekeningen komen nu tot leven’, merkte één van de gasten tijdens de rondleiding op. ‘En het ziet er nog mooier uit dan ik al hoopte’.

,,Een enorm inspirerende omgeving. Ik krijg bijna spijt dat ik ben gestopt,’’ zei Piet Mangelaars, tot twee jaar terug directeur van Maria Regina, weliswaar met een knipoog. Maar ook hij was dus erg onder de indruk. ‘Super, geweldig, schitterend, de verwachtingen zijn overtroffen’, klonk het door de nu nog kale gangen en (twintig) klaslokalen.

Op de bovenste verdieping krijgen de groepen 8, de plusklas en de spraaktaalklas hun nieuwe stek. De middelste etage is bestemd voor de groepen 3 t/m 7. De benedenverdieping is ‘gereserveerd’ voor de peuterspeelzaal, de bso en de kleuters van Maria Regina. Voor de slagwerkschool is hier bovendien een geluidsdicht lokaal in de maak.

Theaterzaal

Op de begane grond zijn verder een grote aula annex gymzaal en een kleine(re) speelzaal te vinden, waarbij de laatstgenoemde ruimte eveneens kan fungeren als podium voor de grote zaal. Een slim gevonden constructie, die voor veel activiteiten uitkomst gaat bieden, weet directeur Eric Graafmans van Maria Regina nu al wel zeker. ,,We hebben gewoon een eigen theater tot onze beschikking, wat denk je daarvan?’’

Daglichtschool

Ook de ‘bar’ met keuken op de benedenverdieping, bedoeld als centrale ontmoetingsplaats én om kooklessen te kunnen geven, mag een bijzonderheid heten in de nieuwe brede school. Evenals het ‘zwevende’ technieklokaal en niet te vergeten de lichtval in heel het gebouw, dat als daglichtschool is ontworpen.

Graafmans moet nog even een slag om de arm houden, maar het streven is absoluut dat de verhuizing van ‘zijn’ school  zich in de week voor de carnavalsvakantie gaat voltrekken. Voordat het zover is, worden ook met de leerlingen en hun ouders nog ‘excursies’ ondernomen naar de nieuwe vestiging. ,,Zodat iedereen goed voorbereid de oversteek kan maken.’’

Speelruimte

Tegen die tijd zal ook de inrichting van de buitenruimte op orde zijn gebracht. Met een wijkgerichte speelzone voor kinderen tot zes jaar aan de kant van de Waterlinie, waar ook een zogenoemde Zoen & Zoefstrook wordt aangelegd, voor het veilig halen en brengen van de kids. De straat wordt binnenkort doorgetrokken naar de (verbrede) Oostgroeneweg, zodat er een betere ontsluiting naar de wijk Noord-Oost ontstaat.

Onder meer door een aparte route naar de onderbouw-ingang te creëren, wordt het autoverkeer rondom de brede school zoveel mogelijk gescheiden van de fietsers en de voetgangers.

Aan de zij- en achterzijde van de brede school komt een groot speel- en trapveld, met natuurlijke speelelementen, dat buiten schooltijd openbaar toegankelijk is.

Nieuwe naam

Redenen te over voor alle betrokkenen om uit te kijken naar het moment dat zij het gebouw kunnen gaan betrekken. ,,Het is heel leuk om zoveel enthousiasme te ervaren. Zo’n nieuwe school biedt fantastische kansen, ook dat heeft iedereen in de gaten. Maar, het zal voor menigeen net zo goed wel even wennen zijn,’’ verwacht Graafmans.

,,Vergeet niet dat we de huidige Maria Regina na 57 jaar gaan verlaten.’’ Hij kan alvast wel ‘verklappen’ dat de naam van de basisschool ongewijzigd blijft. ,,Voor de brede school zijn we met z’n allen op zoek naar een nieuwe, overkoepelende naam, die de lading uiteraard zo goed mogelijk moet dekken.’’