Brandweer redde zesduizend varkens bij grote brand Kruisland

KRUISLAND – Daags na de grote brand bij varkenshouderij Van de Wouw aan de Kleine Bolspolder in Kruisland gaat alle lof uit naar de brandweer die erger heeft weten te voorkomen. Met name het snelle handelen van het Brandweerteam Kruisland verdient respect en waardering. Daar zijn burgemeester Ruud van den Belt, Officier van Dienst, Martin Kats en de eigenaar van de varkenshouderij, Henk van de Wouw, het roerend over eens. Ook via social media worden de vrijwillige brandweerlieden overladen met complimenten.

Tweeduizend varkens kwamen gisteren om bij de brand. Een vreselijk feit, zo benadrukken alle betrokkenen. "Maar wanneer de brandweer er niet in was geslaagd om het overslaan van de brand naar de andere stallen te voorkomen, dan hadden er bij dit aantal nog eens zesduizend varkens opgeteld kunnen worden. Van die kant moeten we het ook wel bekijken," aldus burgemeester Ruud van den Belt die trots is op het Kruislandse brandweerteam.

Dat is ook Martin Kats die als Officier van Dienst namens de Brandweer Regio Midden- en West-Brabant de leiding had bij de grote brand. "Kruisland is een klein team dat desalniettemin, in de dagsituatie, ruim binnen de norm een volledig bezette brandweerauto op pad wist krijgen. Dat is knap."

Dat eigenaar Henk van de Wouw aanwezig was toen de brand uitbrak, omschrijft hij zelf als puur toeval. “Normaal ben ik niet in Kruisland op dat moment. Ik stond er ook nog eens letterlijk met mijn neus bovenop. Dat ging zo snel, dat valt met geen pen te beschrijven. Ik stond met de dakdekker te praten toen we bijna gelijktijdig rook zagen. Dit gaat niet goed, zei ik direct. In de twintig seconden daarna zag ik de eerste vlammen en begonnen de dakplaten al naar beneden te vallen. Ongelooflijk. Toen de brandweer ter plekke was kon ik hen dan ook direct vertellen dat de focus op de andere stallen moest komen te liggen om die dieren te redden. De varkens in de getroffen stal waren toen al reddeloos verloren. De brandweer heeft vervolgens echt perfect gehandeld, daar was niks mis mee.”

Na het weekend worden de stal en de kadavers geruimd. “De verzekering regelt dit allemaal. Ik betaal al veertig jaar premie voor mijn brandverzekering en heb er nog  nooit eerder aanspraak op hoeven te maken. Ik hoop ook echt dat ik dit nooit meer mee hoef te maken,” aldus de varkenshouder die desalniettemin het hoofd niet laat hangen. “Het was vreselijk maar ik kan er niets meer aan veranderen. Ik moet gewoon door, de toekomst in.”