Brand betekent zeker niet het einde voor De Begienurs

KRUISLAND – Bouwclub De Begienurs heeft van collega-verenigingen en carnavalsorganisaties uit heel de regio hulp aangeboden gekregen om ondanks de verwoestende brand van gisteren toch met een wagen in optochten te kunnen verschijnen. Hoewel nog altijd aangeslagen, laten De Begienurs zich sowieso niet uit het veld slaan. ,,We gaan ons bouwkot weer opbouwen.”

De 25ste wagen en de loods van de Kruislandse bouwclub aan de Molenweg in het dorp gingen gistermiddag totaal in vlammen op.

Bij de brand deden zich gelukkig geen persoonlijke ongelukken voor, maar kwam wel asbest vrij, zo werd vanochtend definitief vastgesteld.

De asbestdeeltjes zijn verspreid over de achtertuinen van de huisnummers 11 tot en met 19. Het terrein waarop de loods en het bijhorende huis staan, op nummer 11, is vanmiddag rondom met hekken afgezet. De bewoonster, ‘omaatje’ van en voor de bouwers, kan er voorlopig niet terecht. Bij twee naaste buren is ook in de voortuin en in één geval ook binnen asbest aangetroffen. Om ervoor te zorgen dat zij liefst vandaag nog terug in hun huizen kunnen, werd zo snel mogelijk begonnen met de opruimwerkzaamheden.

,,De kou maakt het saneren wel lastiger,” wist burgemeester Saskia Bolten te vertellen. Wethouder Leo Heijmans en zij kwamen niet alleen ter plaatse om zich op de hoogte te laten stellen van de verontreiniging, maar ook om de getroffen bouwclub een hart onder de riem te steken.

Steun kregen De Begienurs dus ook volop van tal van bouw- en carnavalsclubs uit de gemeente Steenbergen en omstreken. Materialen, onderdak, geld en zelfs een complete wagen werden aangeboden om de gedupeerde vereniging uit de brand te helpen.

,,Hartverwarmend dat er zo met ons wordt meegeleefd. Dat geeft ons weer motivatie om door te gaan en ondanks deze ellende de komende weken toch nog een wagen te maken, ook al zal die een stuk kleiner zijn. Gelukkig zijn we een sterke groep, we laten ons niet zomaar uit het veld slaan. Bouwen zit ons in het bloed, dat is veel meer dan een hobby. Na carnaval gaan we weer een nieuwe loods neerzetten, reken daar maar op,” vertelden verschillende leden.