Bouwloods ’t Zijl feestelijk geopend

STEENBERGEN – Het is een zware bevalling geweest, maar het is er dan toch eindelijk van gekomen. Bouwloods ’t Zijl is een feit en de drie bouwclubs BC Vor Mekaor, BC Gebeiteld en BC PZN vinden er – aan de Koperslagerij op industrieterrein Reinierpolder II – een uitstekend onderkomen. Vanmiddag onthulde wethouder Cors Zijlmans de naam van deze loods.

Voor hij dit deed sprak de wethouder de aanwezigen toe en verhaalde in het kort de pittige kraamtijd. “Dit onderkomen kent een moeizame voorgeschiedenis. Begrijpelijk ook wel. De bouwclubs zijn vaak als vriendenclubje ontstaan en waren eigen koninkrijkjes. Nu moeten ze aan elkaar wennen. Het is nu een zaak van geven en nemen en samen afspraken maken. Maar we zijn eruit gekomen. Overigens zijn de clubs gewend om in competitie te zijn. Daarbij zijn nu eenmaal ‘tegenstanders’. Nu leren ze om ook samen zaken te regelen. En dat in een goede faciliteit. Van buiten lijkt hij klein, maar eenmaal binnen zie je hoe groot de ruimte werkelijk is. En niet onbelangrijk er is nog ruimte voor uitbreiding. Dus wat let het jullie om er zelf eventueel nog een loods bij te zetten. Met de nadruk op ‘zelf’ dan”.

’t Zijl heeft drie betekenissen
Vervolgens onthulde de wethouder het naambord van de loods. Dat komt straks aan de buitenzijde. Voorzitter Anne-Marie van Gaans van Stichting Belangen Carnavalsbouwclubs (SBC) gaf een toelichting op deze naam. “Die slaat op het zeil dat vaak over de wagens wordt gelegd. Maar het is ook een scheepvaartterm. ’t Zijl betekent daar ‘de doorgang’ en dat staat voor de weg die we afleggen. En de derde betekenis heeft betrekking op de naam van de wethouder. Hij heeft zich bijzonder ingezet om dit te realiseren”. Die laatste toevoeging emotioneerde wethouder Zijlmans. Hij vindt dat een hele eer. Teveel eer echter voor hemzelf. “Want dit heb ik van gemeentezijde zeker niet alleen gedaan. Zonder de ambtelijke ondersteuning en de steun van de gemeenteraad was dit niet gelukt”.

(Hersen)operatie
Het was dus een hele operatie. Dat beaamt voorzitster Anne-Marie van Gaans. Ze memoreert in het kort het verloop ervan. Van een ruimte in Nieuw-Vossemeer (op het terrein van NVS), via een voorstel voor loodsen op De Heen tot uiteindelijk bouwloods ’t Zijl. “Vooral de huurprijs was voor de bouwclubs een struikelblok. Uiteindelijk zijn we dan uitgekomen op een huurbedrag van 275 per maand, all-in. En nu maar kijken of we daarmee toekomen”. Ze verhaalt hoe ze uiteindelijk alleen in het bestuur van SBC kwam te staan toen medebestuurders afhaakten. En hoe ze een hersenoperatie moest ondergaan en zich vooraf had voorgenomen dat ze haar taak bij de realisatie van de bouwloods per se wilde volbrengen. ‘Al kon dit mijn laatste taak zijn’. De hersenoperatie is zeven weken geleden uitgevoerd en gelukkig is alles goed gegaan. Een goede afloop kwam er ook voor SBC. Echtgenoot Martien kwam als secretaris het bestuur versterken en Anton van Rossum werd bereid gevonden om het penningmeesterschap op zich te nemen.

Sponsoren en donaties gevraagd
Om eind goed helemaal al goed te maken is SBC naarstig op zoek naar sponsors of donaties. “Ik hoop dat er mensen of bedrijven zijn die ons willen ondersteunen. We hebben hiervoor een bankrekening geopend: NL89 RABO 00310345685”, aldus de voorzitster. "Er zijn zaken die we nu voorlopig zelf maar uit eigen portemonnee hebben voorgeschoten. Maar we vertrouwen erop dat dit nog wel een keertje terugkomt".

Tekst en foto's: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl