Boodschappendienst met vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden

STEENBERGEN – Vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden worden voortaan ingezet om boodschappen te halen voor of te doen met ouderen in de gemeente Steenbergen. Het gaat hierbij om cliënten van thuiszorgorganisaties, bij wie de huishoudelijke hulp tot nu toe de boodschappen deed. De nieuwe opzet levert de gemeente volgens wethouder Cor van Geel een besparing van ruim 35.000 euro op.

Voor de ‘boodschappendienst’ heeft het college een maximale subsidie van 36.564 euro beschikbaar gesteld. De huidige manier van werken kost meer dan het dubbele, aldus de verantwoordelijk wethouder. Een zeer welkome besparing op de uitgaven van de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, zo stelt hij. ,,In de nabije toekomst moet hierop nog veel meer worden bezuinigd.’’

Bijkomstig voordeel van de inzet van vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden kan zijn dat zij doorgaans wat beter in hun tijd zitten. Dat bevordert de sociale contacten van de cliënten, voor wie het boodschappen dan ook meer een ‘uitje’ wordt.

Voor de boodschappendienst, die op korte termijn van start moet gaan, zijn enkele tientallen medewerkers nodig. ,,Zij moeten dit uiteraard zien zitten en in staat zijn om deze taak op zich te nemen,’’ stelt de wethouder. In heel de gemeente zijn ruim honderd cliënten te bedienen. De coördinatie komt vooralsnog bij de Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen te liggen. ,,Maar misschien kunnen we voor deze functie ook wel een vrijwilliger vinden, dat zou het mooist zijn en ook dat scheelt weer in de kosten.’’

De thuiszorgorganisaties zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de nieuwe werkwijze, die in meerdere gemeenten al met succes wordt gehanteerd.