Bomvol programma 75 jaar bevrijding van start

STEENBERGEN – “Het offer dat de bevrijders brachten voor onze vrijheid zullen wij nooit vergeten,” sprak loco-burgemeester Wilma Baartmans gistermiddag. Om die woorden te onderstrepen onthulde zij de drie banieren aan de kop van de Markt die in het teken staan van oorlog, bevrijding en herdenking. De onthulling gold als het startschot voor de vele herdenkingsactiviteiten die de komende weken plaatsvinden in de gemeente Steenbergen. “Activiteiten voor jong en oud. Activiteiten rond cultuur, historie en sport. Kortom een programma waar iedereen bij betrokken is en aan deel kan nemen,” aldus Baartmans.

De onthulling verliep overigens niet geheel probleemloos aangezien een van de doeken die de banieren aan het oog van het publiek onttrokken niet los wilde komen. Eigenaar van restaurant Effe Anders, Ruben Vaissaire schoot te hulp met ladder en lenigheid en ontdeed de vlag alsnog van zijn omhulsel.

3D

Aansluitend aan de bijeenkomst was in de Gummaruskerk te Steenbergen een gezellig samenzijn georganiseerd. Hier werden de vrijwilligers van de werkgroep 75 jaar Bevrijding in het zonnetje gezet. Zij kregen uit handen van Baartmans een 3D-gegraveerde beeltenis van het Bevrijdingsmonument op de Welberg.

Het eerste exemplaar was voor Angelo Somers die zich als voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument Welberg, voorzitter de van plaatselijke werkgroep en lid van de regionale werkgroep bijzonder inzet voor de herdenkingsactiviteiten.

Niet vanzelfsprekend

Als voorzitter van de werkgroep sprak ook hij zijn waardering uit voor iedereen die zich inzet voor de herdenking. “Het is geweldig wat we met elkaar voor Steenbergen doen en het is geweldig om te zien hoe Steenbergen daar op reageert.”

“Herdenken lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet,” hield Somers de aanwezigen voor. “De wereld van nu is een andere dan die van 75 jaar geleden, maar dat maakt herdenken niet minder waardevrij. Integendeel zelfs. Herdenken is een sturend begrip. Het is belangrijk om te weten welke richting je op stuurt.”

Voor het volledige programma kunt u terecht op de site van de gemeente Steenbergen of via bevrijdingbrabantsewal.nl