Afbeelding
woensdag 27 september 2017, 14:30

‘Boerderij Raaijmakers’ in oude luister hersteld

(Door Dasja Abresch)

WELBERG – Een van mijn warmste herinneringen aan mijn jeugd in de jaren ’70 en ’80 aan de Corneliusstraat in de Welberg, is die van het uitzicht vanuit het voorraam van mijn ouderlijk huis. Ik zag een groen weilandje met daarin een grote walnotenboom waaronder kalveren al herkauwend opgroeiden. Rechts daarvan de imposante woonboerderij met voor de deur goudsbloemen die een zomer lang rijkelijk bloeiden. Dit alles tot in de puntjes verzorgd door de toenmalig eigenaren, het echtpaar Raaijmakers. De herinnering bleef, maar de werkelijkheid veranderde snel. Degenen die ergens in de afgelopen vijftien jaar voor het eerst kennismaakten met het pand, zagen een leegstaand, verpauperd gebouw dat hard op weg was de status van ruïne te verkrijgen. Dat tij is in de afgelopen drie maanden volledig gekeerd. De eigenaren, Maarten en Caroline Alberts, vatten de koe bij de hoorns en begonnen een ingrijpende renovatie. De goudsbloemen maakten plaats voor gras en hortensia’s maar de oude luister is volledig in ere hersteld. Tot opluchting van het dorp.

De werklui die er de afgelopen maanden bloed, zweet en tranen plengden zullen het werken in de voormalige boerderij op de hoek van de Laurentiusdijk/Corneliusstraat missen. Of eigenlijk, ze zullen de complimenten missen die zij dagelijks over zich uitgestort kregen. “Het is echt ongelooflijk wat voor positieve opmerkingen zij hebben mogen ontvangen. Een tuinman die hier laatst op een zondag bezig was, is amper aan werken toegekomen omdat iedereen een praatje wilde maken.” Aan het woord is Maarten Alberts. Hij kocht het pand in 2005 nadat het al geruime tijd niet meer in gebruik was als woonhuis. De gronden eromheen waren in de jaren daarheen al verkocht en benut voor woningbouw. Stukje bij beetje was het perceel teruggebracht tot alleen nog het grote woonhuis op de kruising.

Plantjes kweken

De aankoop was volgens Alberts achteraf bezien “een opwelling” en puur bedoeld als investeringsobject dat zo snel mogelijk doorverkocht moest worden. De recessie gooide roet in het eten. “Ook wij zijn daar niet ongeschonden uitgekomen. Bovendien stortte de huizenmarkt volledig in.” Enige jaren later meldde zich wel een aannemer met grootse plannen die zelfs een voorlopig koopcontract tekende. Hij zou het pand opknappen en ondertussen zijn intrek in het huis nemen. “Tot ik bericht kreeg dat hij de bovenverdieping had gebruikt om ‘plantjes te kweken’. De koop ging natuurlijk niet door en tot overmaat van ramp  liet hij de boerderij in erbarmelijke staat achter.”

Mooie toekomst

Halverwege dit jaar besloot het echtpaar Alberts dat de tijd rijp was om de boerderij verkoop-klaar te maken. Zodoende trokken eind juni de eerste slopers in het pand en halen amper drie maanden later schilders de laatste kwast verf over het houtwerk.

Het resultaat is een parel met een prijs die daar bij past: voor 469.500 euro wisselt het van eigenaar. “Een alleszins redelijk bedrag,” volgens de verkoper . “Het is een groot huis met een fijne tuin. Een gezin kan hier een hele mooie toekomst tegemoet. En het is weer helemaal in orde, van nok tot kelder.“

Houten balken

Hoewel het pand van top tot teen is gestript en wederopgebouwd, zijn er nog veel oude kenmerken bewaard. De indeling van het huis is hetzelfde gebleven: een prachtige brede, hoge gang, een opkamer, een eet- en een zitkamer. Op de bovenverdieping zijn drie, meer dan ruime, slaapkamers waarin de originele houten balken prominent aanwezig zijn. De badkamer is een lege ruimte. “We laten het aan de nieuwe eigenaren over om die geheel naar eigen smaak te maken.”

Schuurkerk

Hoewel het pand bij het kadaster gedateerd staat op 1895, is het waarschijnlijk al flink wat ouder. Het perceel als plaats van bebouwing is zelfs al op de oudste kaarten van Welberg terug te vinden. Het kent een interessante historie. Zo stond er tegen het huis een schuur die tussen 1680 en 1707 door de katholieken als Schuurkerk werd gebruikt. Het was in die tijd namelijk alleen toegestaan om katholieke kerkdiensten te geven in gebouwen die aan de buitenkant helemaal niet op kerken leken. De toenmalig pastoor, Jacobus Kerckers, woonde in een huisje vlakbij de schuurkerk dat om die reden ‘de Pastorie’ werd genoemd en als zodanig op oude kaarten is terug te vinden.

Met name in haar nadagen kende het huis geen opbeurende historie, Alberts welbekend. “In ieder huis dat ouder is dan honderd jaar, is wel eens iets gebeurd. Ik denk dat de meeste mensen zich daar niet door af laten schrikken. Je kunt er namelijk ook tegenover stellen dat in al die tijd vele generaties er met plezier groot zijn gebracht.”

Bedankje voor Welberg

Op 30 september doet het pand van 11.00 tot 15.00 uur mee aan de Open Huizendag. Maarten en Caroline Alberts nodigen alle Welbergenaren die dag uit om van 14.30 tot 16.00 uur het pand te komen bezichtigen. “Een bedankje omdat wij zo positief ontvangen zijn, ook al heeft het pand  er jarenlang niet al te best bij gestaan.”

De woning wordt verkocht door Buuron Makelaars uit Steenbergen.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant