Bodemonderzoek Welberg: Voormalig voetbalveld is “archeologisch volledig oninteressant”

WELBERG- Brede sleuven en enorme bergen zand domineren momenteel het voormalig voetbalveld van Sc Welberg aan de Kapelaan Kockstraat. Archeologisch advies- en onderzoeksbureau Transect deed er de afgelopen week onderzoek en dat laat zijn sporen na. Opleveren deed het overigens niets. “In archeologisch opzicht schrijven we dit gebied af,” aldus archeoloog Annemarie Pels-Ouweneel.

Enigszins teleurgesteld is zij wel, evenals haar collega Lars Sambeek. “Op dit soort hoger gelegen gronden zie je vaak dat de eerste mensen zich vestigden. Het was niet ondenkbaar geweest wanneer we restanten van bebouwing hadden aangetroffen.”

Niets bleek echter minder waar. Een enkel stukje aardewerk van nul en generlei waarde was de enige ‘schat’ die de aarde prijsgaf. De achterliggende reden werd tijdens de werkzaamheden duidelijk. “De oostelijke helft van het veld is inderdaad mooi droog maar aan de rechterkant is het enorm nat.”

Gasloos wijkje

Het onderzoek dient ter voorbereiding op de komst van een nieuw, bij voorkeur gasloos, woonwijkje. Vierentwintig woningen verdeeld over rijtjeshuizen en twee-onder-een-kap woningen verrijzen binnen enkele jaren op deze plek. Het maakt deel uit van het centrumplan Welberg dat verder voorziet in een aantrekkelijk dorpsplein en een renovatie van gemeenschapshuis De Vaert. De opbrengst van de grondverkoop moet zorgen voor een substantieel deel van de financiële dekking van het centrumplan.

Slag om de Schelde

Voorafgaand aan het archeologisch bodemonderzoek had een gespecialiseerd bureau de grond al nagespeurd op de aanwezigheid van explosieven. Het leverde twee brisantgranaten, twee brisantpantsergranaten en de nodige munitie op. Deze zijn inmiddels tot ontploffing gebracht. De vondst van de explosieven was verwacht aangezien de Welberg in november 1944 het toneel was van een van de zwaarste gevechten uit de Slag om de Schelde. De vrijheid van Steenbergen en Welberg werd zwaar bevochten en de prijs die in er in mensenlevens voor betaald moest worden was hoog. Regelmatig vindt men bij grondwerkzaamheden in de omgeving nog explosieven uit die tijd.