Blik op het verleden: De Welbergse ‘Bogt’

In het najaar van 1917 poseerde het gezin van Simon Naegels voor de foto op het heul (= overdekte waterloop) op de plaats waar thans de huidige Kapelaan Kockstraat overgaat in de Boomdijk. Hierdoor passeerde de Vaert de weg. Op de foto is te zien dat je op het zanderige pad een flinke bocht moest maken, om aan de andere zijde van de Vaert op de Boomdijk te kunnen komen. Niet voor niets werd dit deel van de weg dan ook “De Bogt” genoemd.

In latere jaren is de gemetselde duiker vervangen door een betonnen exemplaar en heeft men de bocht omwille van het verkeer beduidend flauwer gemaakt, de naam echter is gebleven.

Simon Naegels ontvluchtte als zovelen in 1914 België met zijn gezin. In Antwerpen was hij werkzaam geweest als fotograaf en hij kwam uiteindelijk terecht in Steenbergen. Daar verbleef het gezin gedurende zes jaar bij diverse families op zowel de Kruispoort, in de Beerenstraat en ook in de Blauwstraat, waar hij zijn winkel had in het huis rechts gelegen naast het thans afgebroken pand van “De Mozes”. De gevel daar is in al die jaren nauwelijks veranderd.

In maart 1918 overkomt het gezin een drama, hun jongste zoontje Henri, 8 jaar oud komt te overlijden ten gevolge van de dan ook in Steenbergen heersende Spaanse Griep. De jongen werd begraven op de r.k. begraafplaats.

In 1921 vertrok de familie Naegels weer naar Antwerpen.

Rechts op de foto is de werf te zien van het toenmalige boerderijcomplex van familie De Jong. Alle bebouwingen van toen zijn verdwenen en zijn nieuwe voor in de plaats gekomen, thans bewoond door de familie Van Nieuwenhuyzen.

Ad van de Par