Blik op het verleden (12)

De getoonde foto is uit de periode 1914-1918 en geeft ons ruim honderd jaar later een mooi inkijkje van het straatleven in het Steenbergen van toen. De foto is gemaakt ter hoogte van de winkel en achtergelegen drukkerij van P.A.Vermeulen, waar sinds 1881 de Steenbergsche Courant van de stoompersen rolde.

Het was een drukke bedoening zo op het einde van de Kaaistraat, die in die tijd in de volksmond, ook wel de ‘Groote straat’ werd genoemd. De mensen op straat hadden de fotograaf ook opgemerkt en verstilden een moment voor het maken van de foto, wat de scherpte ervan zeker ten goede kwam. De man op de fiets links op de foto is een soldaat die wellicht naar het huis ging waar hij was ingekwartierd vanwege de mobilisatie.
Bij de ingang naar de Witte Villa, waar toen burgemeester J.A. van Loon met zijn gezin woonde, staan achter de met smeedijzeren lantaarns bekroonde kolommen twee kastanjebomen, die ca 1898 aangeplant waren om onlosmakelijk verbonden te blijven met de achterliggende villa. 

De wisselplaats ter hoogte van de Witte Villa is duidelijk zichtbaar in het met kasseien beklede wegdek, bedoeld om de trams van de Zuid Nederlandse Spoorweg Maatschappij te laten passeren.
De boerenkar, getrokken door twee paarden en geladen met musterd, zal door de met ijzeren banden beklede houten wielen en met hoefijzers beslagen paarden, wel het nodige lawaai gemaakt hebben op het wegdek. 
Op de achtergrond is het hotel van Franken nog waarneembaar, waar menig veehandelaar op donderdag zijn zaken deed. Slechts de villa en de achterliggende herenhuizen op de foto behoren nog tot het hedendaagse straatbeeld. Zelfs de monumentale kastanjeboom is sinds dinsdag verdwenen. Beslist een minder fraaie inkom in Steenbergen vanuit het westen.

Ad van de Par