‘Blij met SDW aan de Zuidwal’

STEENBERGEN – Reikhalzend wordt bij SDW al jaren uitgekeken naar een nieuwe, gezamenlijke woonvoorziening voor alle cliënten die nu verdeeld zitten over de locaties aan de Vestinghlaan en de Oostdam in Steenbergen. Aan het lange wachten komt langzaam maar zeker een einde, want naar alle waarschijnlijkheid begint deze maand nog de sloop van het vroegere gebouw van de Parkrakkers, op de hoek van de Zuidwal met de Van Gaverenlaan, waar vervolgens de nieuwbouw van SDW gaat verrijzen.

Bedoeling is dat voor de bouwvak de heipalen nog worden geslagen. De oplevering van het complex staat ongeveer over een jaar gepland, waarna het volgens unitleider Tjitske Pronk van de Steenbergse woonlocatie(s) nog een week of vier tot zes zal duren voordat de bewoners daadwerkelijk kunnen verhuizen.

‘We kunnen nu nog meer maatwerk gaan leveren’

Bij ‘SDW aan de Zuidwal’, zoals de nieuwbouw gaat heten, komen twee groepswoningen voor elk acht cliënten en achttien appartementen, waar de cliënten meer individueel ondersteund worden. ,,We krijgen nu de mogelijkheid om nog meer maatwerk te gaan leveren,’’ aldus Pronk.

De bestaande woonlocaties aan de Vestinghlaan en de Oostdam bieden momenteel plaats aan 32 cliënten, die straks allemaal de overgang naar de Zuidwal maken, waar dan nog twee extra bewoners terecht kunnen. Ook komt er in de toekomstige vestiging een multifunctionele ruimte voor dagbestedingsactiviteiten.

Woonlagen

De nieuwbouw krijgt aan de kant van de Zuidwal drie woonlagen en wordt aan de kant van de Van Gaverenlaan twee verdiepingen hoog, met inbegrip van de begane grond. Mede op verzoek van omwonenden komt het gebouw iets verder van straat af te staan dan in de originele ontwerpen was voorzien.

Zoals SDW de woonvoorzieningen aan de Vestinghlaan en de Oostdam nu huurt van Stadlander, wordt de zorginstelling straks ook weer huurder, maar dan van de projectontwikkelaars die de nieuwbouw voor hun rekening nemen.

‘Ideale locatie, dichtbij het centrum’

Pronk: ,,Een mooiere locatie als deze hadden we onszelf niet kunnen wensen. Dichtbij het centrum, dat is echt ideaal voor onze ouder wordende cliënten, die vaak van een rollator afhankelijk zijn, maar in de meeste gevallen wel graag zelf hun boodschappen doen in de stad, of lekker op een terrasje willen gaan zitten.''

,,Voor de meeste mensen is elke honderd meter extra lopen een peulenschil, maar voor hen is dat al gauw te ver. Daarnaast zitten we aan de Zuidwal vlakbij het park en beschikken we zelf ook over een mooie tuin. Beter kan gewoon niet, we zijn er dan ook heel erg blij mee, dat geldt zowel voor de bewoners als voor onze medewerkers.’’