Afbeelding
dinsdag 24 juli 2018, 09:00

Blauwalg steekt de kop op

STEENBERGEN/DE HEEN - Bij de sluis van het Benedensas in De Heen en in de Zuidvest aan de Ravelijnstraat in Steenbergen is blauwalg geconstateerd. Bij contact met het water kan dit huidirritatie, maag- en darmklachten opleveren bij mens en dier. Hoewel de warmte bijdraagt aan de ontwikkeling van blauwalg, kan de mens er wel iets tegen doen.

Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water dat te rijk is aan voedingsstoffen. Die voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in afgevallen bladeren, maar komt ook in het water via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Met name bij de Zuidvest is de kans groot dat het water daardoor sneller vervuild raakt.

Opruimen

Waterschap Brabantse Delta adviseert om die reden voorlopig af te zien van het voeren van de eenden die dat ook helemaal niet nodig hebben. Ook zouden hengelaars het gebruik van lokvoer  zoveel mogelijk binnen de perken moeten houden. Nog meer dan anders dienen hondeneigenaar de uitwerpselen van hun trouwe viervoeter op te ruimen.

Groene laag

Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. Er ontstaat dan een groene laag op het water. Blauwalg is erg schadelijk voor planten en vissen. Het haalt het zuurstof uit het water waardoor de kans op planten- en vissterfte aanzienlijk is. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder.

Wie een duik in natuurwater wil nemen doet er goed aan eerst de site www.zwemwater.nl te checken.Na contact met blauwalg is een bezoek aan de huisarts het beste advies.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant