Binnenkort duidelijkheid over invulling locatie bieb

STEENBERGEN – Binnenkort wordt duidelijk welke maatschappelijke organisatie verhuizen naar de huidige bieb aan de Blauwstraat 30 . De Heemkundekring Steenbergen is er in ieder geval één van en heeft een deel van haar activiteiten er inmiddels ondergebracht.

Blauwstraat 30 is volgens gemeentetermen ‘strategisch vastgoed’. Concreet houdt dit in dat de locatie binnen een aantal jaar gesloopt en/of opnieuw ontwikkeld gaat worden. Woningbouw is dan de meest waarschijnlijke optie. Dat toekomstbeeld wordt momenteel uitgewerkt in het Masterplan Steenbergen evenals nog tweehonderd ontwikkelingen in de gemeente Steenbergen.

Verbouwen

De grote transformatie van de locatie Blauwstraat zal nog 5 tot 10 jaar op zich laten wachten en daarom onderzocht de gemeente welke maatschappelijke partijen er tot die tijd gebruik van kunnen maken. Ten behoeve van de nieuwe samenlevingsvorm moet er wel het een en ander verbouwd worden. De kosten daarvoor (€ 350.000,-) worden gedekt uit de opbrengst van de huur die de gebruikers de komende acht jaar betalen.

Naadloze overgang

Volgens verantwoordelijk wethouder Esther Prent zullen de partijen die zich nu verbinden aan de bieb aan het eind van die periode niet op straat komen te staan. “Alle bestaande streefbeelden worden nu verwerkt in het Masterplan. Daarin komt ook de huisvesting van deze organisaties aan de bod zodat er een naadloze overgang naar een permanente locatie zal zijn.”

Behouden of afstoten

Binnen het Masterplan zal al het maatschappelijke vastgoed dat de gemeente Steenbergen rijk is een plaatsje krijgen. In 2021 heeft het college een uitvoeringsplan opgesteld en is begonnen met de inventarisatie ervan. Ook wordt onderzocht of en hoe het vastgoed verduurzaamd kan worden. Prent: “In 2022 moet duidelijk zijn hoe we gaan faciliteren en hoe we gaan compenseren. Daarvoor moet de vraag wat we willen behouden en wat we willen afstoten, beantwoord worden. Dit zal per kern verschillen, afhankelijk van het streefbeeld.”

Dit onderwerp maakt deel uit van de Begroting 2022 die de gemeenteraad op 4 november aanstaande behandelt.

Foto: Heemkundekring De Steenen Kamer exposeert in de bibliotheek en houdt er ook bijeenkomsten.