Bijna-honderdjarige kampioen op het groene laken

Foto 2: Het volledige competitieteam van B.V. De Stede-Toppers samen op de kiek. Regerend kampioen Piet van Treijen heeft de bloemen vast. Links van hem zijn naaste concurrent Jan Scheepers. Tussen beide heren in staat de organisator van de competitie, Piet Teuns.

STEENBERGEN – Piet van Treijen is de nieuwe biljartkoning van zorgcentrum ‘Onze Stede’. Koning, want hoewel zijn teamgenoten van B.V. De Stede-Toppers geen van allen meer ‘piep’ zijn, spant Van Treijen met zijn 98 lentes de kroon. Zijn leeftijd is van geen enkele invloed op de wijze waarop hij het spel beheerst wat hem dit jaar het kampioenschap opleverde.

De Stede-Topper doet er dan ook het nodige aan om in vorm te blijven. “Iedere dag dertig kilometer fietsen en een borreltje”, verklapt hij het geheim van zijn hoge leeftijd. Het biljartspel ontdekte hij pas na zijn pensioen, maar anderzijds is dat inmiddels ook alweer een dikke dertig jaar geleden dus tijd om te oefenen was er wel. Hij werd dit jaar op de voet gevolgd door concurrent Jan Scheepers die met een keupuntje verschil verloor. Inmiddels kijken de Stede-Toppers uit naar de nieuwe competitie die op 14 augustus aanstaande van start gaat.

Het negenkoppige team komt wekelijks bij elkaar voor een competitiewedstrijd; veertig in totaal. Ook door de week zijn de heren regelmatig rond de tafel te vinden. Piet Teuns die de competitie sinds twee jaar organiseert heeft berekend dat het groene laken zo’n duizend uur per jaar bespeeld wordt en dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde kroeg-exemplaar.

Zulk intensief gebruik zorgt onvermijdelijk voor de nodige slijtage en dus kosten. Ook die nemen de heren voor eigen rekening. Elf keer per jaar organiseren zij een loterij, waarmee zij de kosten dekken. De prijsjes kopen ze zelf.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant