Bijna continu productie bij ‘spatmasker producent’

STEENBERGEN – Op een bericht in Steenbergse Courant over Steenbergenaar Wouter van Agtmaal die belangeloos en tegen kostprijs spatmaskers produceert die een beschermingsmiddel zijn tegen coronabesmetting werden al een 70-tal maskers besteld. “Bijvoorbeeld door een inwoner uit Moerstraten die een bestelling deed voor een ziekenhuis in Rotterdam”, vertelt de 21-jarige Avans student. Inmiddels zijn er een kleine 300 maskers besteld.

Wouter van Agtmaal produceerde aanvankelijk deze spatmaskers met beschikbaar gestelde software van de Tsjechische fabrikant van zijn printer. Deze software stuurt de printer aan die gevoed wordt met rollen kunststofdraad. Dit draad wordt gesmolten en vervolgens vormt de printer het kunststof masker.

Remix

“Op dit moment kan ik nog betere spatschermen maken dan met de oorspronkelijke software. Deze werd namelijk verbeterd – dat noemen ze een remix – door een arts die vanuit zijn ziekenhuis ervaring modificaties aanbracht. De software is ‘open source’, waardoor eenvoudig aanpassingen kunnen worden gemaakt door ieder die daar wat kennis van heeft. Ik heb de remix gedownload en kan daardoor nog betere spatmaskers maken”, aldus de techneut.

Gemiddeld 1 uur printtijd per masker

Hij vertelt dat elk masker in gemiddeld een uur kan worden gemaakt. “Mijn eigen printer is het snelst. Die print in 100 minuten 2 maskers. Maar ik mag ook twee printers gebruiken die ik voor mijn vorige school – het Rijks – in elkaar heb gezet. Omdat de school nu gesloten is, zijn deze nu toch niet nodig en dragen ze bij aan het goede doel. Dat betekent dat een masker voor slechts 4 euro aan materiaalkosten kan worden gemaakt en omdat ik mijn steentje bij wil dragen aan een hulpmiddel tegen coronabesmetting is dat meteen ook de verkoopprijs”.
Ook particulieren kunnen als ze dat willen zo’n masker bestellen. Dat kan via mijn website: www.3d-drukken.com of via facebook.com/3Ddrukken”.

Bijna continu

De drie printers bij Wouter van Agtmaal draaien nu per dag 18 tot 20 uur continu. “Ik heb nu al enkele honderden maskers gemaakt. Er is een bedrijf dat er voor zichzelf 50 bestelde en er nog eens 100 bij wil hebben om deze te kunnen doneren. Onder de afnemers zijn ook beautysalons, een woonvoorziening, een tandheelkundige kliniek in Zandvoort, maar bijvoorbeeld ook een conductrice bij NS die zich tijdens haar werk beter wil beschermen. Mij maakt het niet uit of iemand er één of veel meer bestelt. Ik wil gewoon graag helpen in de strijd tegen deze vreselijke ziekte. Naast maskers print ik ook hulpstukjes die er voor zorgen dat het dragen van mondkapjes comfortabeler wordt”.

Door: Peter Vermeulen