Bietentocht tijdens Open Dag West Brabantse Waterlinie belooft weer prachtig evenement te worden

STEENBERGEN – Zondag 20 oktober is de Open Dag van de West Brabantse Waterlinie waarbij Fort Henricus, het Ravelijn en Fort de Roovere in de schijnwerpers staan. Gelijktijdig gaat in Steenbergen ook de  traditionele Bietentocht van start, compleet met een veertigtal trekpaarden die de deelnemende platbodems langs het havenkanaal ‘jagen’. Een prachtig schouwspel dat perfect te zien is vanaf Fort Henricus.

Nadat Fort Henricus op 20 oktober om 11:00 uur officieel is geopend en er extra aandacht is geschonken aan de uitkijktoren die hier is gerealiseerd, begint vanaf 12:00 uur de Open Dag van de West Brabantse Waterlinie.  Rond dit tijdstip komen ook de trekpaarden in actie die via het jaagpad langs de Vliet en het havenkanaal de historische platbodems van de Bietentocht gaan voorttrekken (jagen).  

Grand Depart

De Bietentocht wordt georganiseerd door Stichting ‘De Zeeuwse Beurtvaart’. Dit jaar gebeurt dit voor de 21e keer. Na een aantal jaren afwezigheid werd de vernieuwde Steenbergse haven in oktober 2017 weer in de vaartocht opgenomen. Het ‘Grand Depart’ is in  Steenbergen en voert hier vandaan de volgende dag richting Yerseke om vervolgens via Zierikzee en Dintelmond op donderdag 25 oktober te eindigen in Willemstad. 

Trekpaarden

“Wij willen met deze Bietentocht de geschiedenis van het vervoer van vracht onder zeil over de Zeeuwse wateren een gezicht blijven geven”, vertelt voorzitter Han van Veen van Stichting ‘De Zeeuwse Beurtvaart’. Voor de tocht van dit jaar hebben zich reeds 24 deelnemers aangemeld en dit aantal kan oplopen tot maximaal 30. “Eenmaal aanbeland op de Vliet wacht hier een 40-tal trekpaarden om de platbodems – of zoals het officieel heet de zeilende bedrijfsvaartuigen – via het jaagpad langs dit riviertje voort te trekken. De grote schepen krijgen drie trekpaarden, de kleinere worden een één trekpaard getrokken”.

Steenbergse suikerfabriek

Op de Zeeuwse eilanden stonden geen suikerfabrieken. De enige die Zeeland heeft gekend stonden in Sas van Gent. Want voor de productie van suiker is zoetwater nodig en dat was er in grote delen van deze provincie onvoldoende. “Veel bieten van de eilanden en Zuid-Holland werden daarom per boot vervoerd naar onder meer de suikerfabriek in  Steenbergen”, weet Han van Veen.

Veel belangstelling

De schepen die aan de Bietentocht meedoen stammen uit 1800 en 1900. “We trekken met onze tocht veel bekijks. De mensen vinden het prachtig om onze schepen te bewonderen. De bemanning is gehuld in historische kledij en het jagen met de trekpaarden wordt door de vele belangstellenden gewaardeerd”.

Goed opletten

Zondag vindt het jagen met de paarden plaats tussen ongeveer 14:00 en 15:00 uur. Wie er bij wijze van spreken met z’n neus bovenop wil staan, kan via het pad rechts naast de loodsen bij Fort Henricus gaan kijken, maar ook vanaf de fortwal is het schouwspel dus te volgen. Belangstellenden wordt aangeraden om zeker bij regenachtig weer stevige wandelschoenen of laarzen aan te doen.   Het jagen is

Happening

Aan het eind van de middag meren de deelnemende schepen af in de Steenbergse haven. “Dat is een schitterend zicht”, vertelt havenmeester Dirk-Jan van Weezel enthousiast. “Hopelijk werkt het weer mee en  wordt het wederom een prachtige happening, net zoals bijvoorbeeld vorig jaar. De Stichting Zeeuwse Beurtvaart heeft de intentie om het evenement ieder jaar weer op een hoger niveau te krijgen. Wij werken daar graag aan mee en zijn er trots op om de Bietentocht in onze haven te kunnen ontvangen”.

Burgemeester Ruud van den Belt heet de deelnemers zondag 20 oktober rond 17.00 uur officieel welkom. Maandagochtend 21 oktober wordt de vloot vervolgens weer uitgezwaaid door wethouder Esther Prent.

Door: Peter Vermeulen