Bietentocht eindigt met bietenkeuring in Steenbergse Haven

STEENBERGEN – De Bietentocht mag inmiddels een traditie worden genoemd. Dit jaar – in het jaar van de suikerbiet – eindigde de zeiltocht waar hij ooit begon, in de Steenbergse haven. De fraaie haven werd daarbij bejubeld door de bezoekers. Het is een recreatiehaven geworden en die past bij het recreatieve karakter van deze vaartocht die vier dagen duurt. Hoe anders was het enkele decennia terug toen de Steenbergse haven werd bezocht door rivieraken die er hun bietenvracht lieten lossen.

De Bietentocht startte maandag 16 oktober in Goes waar de deelnemende schepen koers zetten naar Yerseke. Een dag later ging de vaartocht naar Zierikzee en vervolgens naar St Annaland. Van hieruit koersten de schepen afgelopen donderdag richting Steenbergen.

Welkom

Vanuit de Steenbergse haven voer het motor/stoomschip George Stephenson naar het Volkerak om de deelnemende schepen te verwelkomen. Aan boord onder meer burgemeester Ruud van den Belt, wethouder Lepolder en Sylvia Bal, de tegenwoordige voorzitter van Waterpoort. Eveneens aan boord Hakim Tampoebolon die met Steenbergse Courant en KijkopSteenbergen had afgesproken een aantal foto’s te maken. Bij dit bericht wordt een selectie uit zijn reportage geplaatst, in de editie van Steenbergse Courant van a.s. vrijdag zullen deze in een collage worden gepubliceerd, met warme dank aan de fotograaf.

Bietenkeuring

Na een groet van de zeilende vloot – door middel van het zakken van de fok – en een welkom door de George Stephenson middels de stoomfluit ging de tocht naar de haven. Hier vond de traditionele bietenkeuring plaats. Ditmaal niet uitgevoerd door Piet Jaspers, maar door Joop Kortekaas. Laatstenoemde is een oud-medewerker van de suikerfabriek in Puttershoek, waar hij verantwoordelijk was voor de keuringen op de aangevoerde bieten.

Foto's: Hakim Tampoebolon ©2017