Bietboeren en Meerminnekes koor:

STEENBERGEN – Woensdagavond 15 januari. Ze oefenen er inmiddels weer stevig voor daar in een van de zaaltjes van gemeenschapshuis De Vaert. Onder leiding van dirigent Steph Oerlemans zingt een gemêleerd Bietboeren en Meerminnenkoor een van de liedjes die over een maandje tijdens de inmiddels zo befaamde ‘Karnevalsmis’ in de Gummaruskerk zullen klinken. “Niet kniezen, niet zeuren, want straks wordt je oud”, zo valt te horen. Er hangt een plezierige sfeer en de zangers hebben er duidelijk zin in.

“We gaan inmiddels ons vijfde jaar in als Bietboeren en Meerminnenkoor”, vertellen Lilian Bogaert en Anita Sohier, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van het koor. Ze onderbreken even de repetitie om iets te vertellen over hun koor, de karnevalsmis en hun passie.
Nadat toenmalig dirigent van de Vaertsingers Jan Krijnen twintig jaar geleden het initiatief nam voor de karnevalsmis en de Vaertsingers er jarenlang hun rol in hadden, is vijf jaar geleden het Bietboeren en Meerminnenkoor opgericht. Daarbij had grote stimulator Elly Lambers een leidende rol samen met Bernd Vroon en Rene Baarendse.
Helaas moest het koor verder zonder Elly die in juli 2018 overleed. “Dat is een enorm gemis. Ze heeft ons echter iets nagelaten en we zien het ook als een eerbetoon aan haar. Het koor is een nog hechtere groep geworden”.

Zondagmorrege Blaosmuziek

Er komen meer namen voorbij. De Zondagmorrege Blaosmuziek, die het koor tijdens de Karnevalsmis muzikaal begeleidt. De Hoempa Hits met Cio Bouwens, Junior Huigen en Niels van Willigen die voor de arrangementen zorgen en ‘Bovro Produksies’ waarbij Bern Vroon en Lilian Bogaert verder vorm geven aan de liedjes, waarvan de teksten door Lilian worden geschreven.

Steenbergs dialect

“Er worden door onze enthousiaste leden tal van ideeën aangedragen. Dan ontstaan de teksten, allemaal in het Steenbergs dialect”.
Het tweetal vertelt dat de komende Karnevalsmis een spectaculaire opening zal hebben. En er zijn veel nieuwe nummers. “Deze mis is een heel bijzondere ervaring. Vooraf zijn er veel helpende handen en wordt de Gummaruskerk prachtig versierd. Het wordt echt een mooi plaotje. Daarnaast is de Karnevalsmis een dienst van devotie en veel emotie. De teksten die we zingen hebben ook diepgang. Het zijn liedjes met een boodschap, die vaak met een kwinkslag wordt gegeven.”.

Verbondenheid

Het tweetal is bijzonder enthousiast over de Karnevalsmis. “En wij niet alleen, alle bezoekers zijn dat”. Lilian haalt vrienden uit Brasschaat aan. Die komen elk jaar naar Steenbergen voor deze dienst. En ook Anita ziet vrienden uit bijvoorbeeld Willemstad komen. “De karnevalsmis is echt laagdrempelig. Het is als een warm bad, je voelt ook de verbondenheid. Alleen hopen we wel dat de voorganger een wijzend vingertje achterwege laat. Niet praten over de mensen die niet naar de kerk komen, maar over diegenen die er wel zijn. En ook de kinderen de ruimte geven. Samen vieren en weer uit volle borst meezingen. Dat maakt het tot een prachtige ervaring, een echt gevoel van verbinding”.

Foto’s: De zangers van B&M, het Bietboeren en Meerminnenkoor repeteren met veel plezier voor de komende Karnevalsmis in de Gummaruskerk. “Er is een warm gevoel van verbondenheid”, zo constateren Lilian Bogaert en Anita Sohier van het B&M-bestuur.

Door: Peter Vermeulen