Bewoners Westland willen geen nieuwe kassen meer in het gebied: “Steenbergen moet nu de keuze maken voor behoud van de open polder”

STEENBERGEN – Een groep bewoners van het Westland is eensgezind en strijdbaar als het gaat om het tegenhouden van de prille plannen voor de bouw van een nieuw kassencomplex. De woordvoerder van het protest is agrariër Kristan Antonissen, maar ook bewoners zonder boerenbedrijf laten nu hun stem horen omdat ze vrezen dat hun woongenot zal worden aangetast als het gebied volgebouwd wordt. “Steenbergen wil een groene gemeente zijn en daar horen dit soort plannen niet bij.” De bewoners hebben een filmpje gemaakt waarin ze uitleggen waarom ze tegen uitbreiding van de kassen zijn. (zie onderaan dit artikel)

De buurtbewoners hebben zich deze ochtend verzameld bij het familiebedrijf Antonissen aan de Drie Lindekensweg. Ze wonen allemaal in de directe omgeving: verderop aan de weg of aan de Westlandse Langeweg en Ligneweg. Er zijn een aantal buurtbewoners die vanuit de Randstad hiernaartoe zijn verhuisd vanwege de groene omgeving en nu hun vrije uitzicht dreigen te verliezen. “Ik heb vooral bezwaar tegen het eenzijdige beeld van die kassen. Dat is toch niet meer van deze tijd”, vindt Ingrid Klos.

Er is ook een bewoner bij die aan het Kort Eind woont, aan de andere kant van de A4. “Het is goed mogelijk dat ze ook de snelweg oversteken en dan is het pal voor mijn deur.”

“Te vroeg om inhoudelijk te reageren”

“Ze” zijn in dit geval twee initiatiefnemers uit de buurt en een projectontwikkelaar die plannen hebben om een kassencomplex te realiseren aan de zuidelijke kant van de Westlandse Langeweg. De projectontwikkelaar, die liever anoniem wil blijven, betreurt de ophef die er is ontstaan, omdat de plannen volgens hem nog maar in een pril stadium verkeren. “Het is nog veel te vroeg om er inhoudelijk op te reageren. Op korte termijn gaat er sowieso niks gebeuren en mocht het wel iets worden, dan betrekken wij altijd de gemeenschap erbij.”

“Steenbergenaren komen hier graag recreëren”

Maar volgens Kristan Antonissen is het voor de omwonenden juist van belang om in dit voorstadium kenbaar te maken dat meer glastuinbouw in het Wesland wat hen betreft uit den boze is. “Meerdere ondernemingen zoals die van ons komen dan klem te zitten. Bij de particuliere woningeigenaren wordt het uitzicht verpest, krijgen ze te maken met lichtvervuiling en daalt de waarde van hun woning. Maar ook andere Steenbergenaren komen hier graag fietsen en wandelen. In deze coronatijd komen ze met grote getalen.

Ook maken we ons zorgen dat er mogelijk een huisvesting voor arbeidsmigranten naast komt.”

PvdA komt met motie om kassenbouw tegen te houden

Wethouder Wilma Baartmans heeft in een eerste reactie gezegd dat er in deze regeerperiode in ieder geval niet zal worden meegewerkt aan uitbereiding van de glastuinbouw. De omwonenden zijn blij zijn met deze toezegging, maar ze zien graag dat dit besluit wordt verankerd in de structuurvisie, zodat het gebied voor langere tijd alleen bestemd blijft voor agrarische doeleinden. Inmiddels heeft de PvdA aangekondigd om met een motie te komen om de structuurvisie inderdaad op deze manier aan te passen. “We willen daarmee dit soort projecten ontmoedigen. Er staan al veel kassen in dit gebied en het is belangrijk om de lokale ondernemers te steunen en het polderlandschap aantrekkelijk te houden”, aldus fractievoorzitter Nadir Baali. Het is nog onduidelijk of hij de rest van de gemeenteraad meekrijgt met dit voorstel, maar de bewoners van het Westland zijn al aan het lobbyen. “We hebben een filmpje gemaakt met ons verhaal en met prachtige natuurbeelden van het gebied. Hopelijk helpt het.”

Foto: Een groep bewoners van het Westland maakt zich zorgen over de plannen voor een nieuw kassencomplex in de open polder. De buurt hoopt dat de politiek hun oproep zal steunen.