Bewoners ‘SDW aan de Zuidwal’ kijken uit naar verhuizing

STEENBERGEN – Samen met vestigingsmanager Tjitske Pronk (rechtsachter) brachten John, Bert, Sementha en Monique een bezoekje aan de Zuidwal waar zij over een jaar hopen te wonen. Vorige week werd het voormalige kinderdagverblijf ‘De Parkrakkers’ gesloopt en na de bouwvak gaan de palen voor de nieuwbouw de grond  in. Daarmee is het aftellen begonnen voor het viertal dat al veel zin heeft in de grote verhuizing. Het jaartje geduld dat zij nog moeten betrachten, gaat goed benut worden met nadenken over de inrichting van het appartement en het kopen van nieuwe spulletjes.

Monique heeft het plaatje al helemaal rond: Op één wand van haar nieuwe kamer komen allemaal foto’s en op de w.c. wil ze muziek. De voorkeur van Sementha gaat daarentegen uit naar een dolfijnenthema. Bert heeft eigenlijk maar één wens: granol! John houdt zich niet zo bezig met de inrichting van zijn kamer. Zolang die zich maar op de tweede verdieping bevindt: “dan kan ik de boel een beetje in de gaten houden.”

Centrale woonvoorziening

‘SDW aan de Zuidwal’ wordt een zogenaamde centrale woonvoorziening. Er komen twee groepswoningen voor elk acht cliënten en achttien appartementen waar de cliënten meer individueel ondersteund worden. Ook komt er in de toekomstige vestiging een multifunctionele ruimte voor dagbestedingsactiviteiten. De nieuwbouw krijgt aan de kant van de Zuidwal drie woonlagen en aan de kant van de Van Gaverenlaan twee.

Leuke dingen

 Volgens vestigingsmanager Tjitske Pronk gaan de huidige bewoners er allemaal aanzienlijk op vooruit in de nieuwe situatie. “De bewoners van de Vestinghlaan  krijgen een veel ruimer appartement dan zij nu gewend zijn. En, nog belangijker, een eigen douche en toilet. De bewoners van de Oostdam gaan er qua ruimte niet zoveel op vooruit, maar zij zullen vooral merken dat er straks veel meer begeleiding is die leuke dingen met hen kan gaan doen.”

Nieuwe spulletjes

De toekomstige ‘Zuidwal’-bewoners kunnen bijna niet wachten tot het zover is. Vooral Monique laat aan duidelijkheid niets te wensen over: “Ik ben d’r klaar mee en klaar voor.” Samen met haar moeder gaat ze winkelen voor nieuwe spulletjes. John niet, die heeft alles wat hij wenst al binnen: “Een bed met afstandsbediening. Heerlijk.”

Beetje jammer

Een kleine teleurstelling voor Bert: hij mag niet zelf kiezen wat er op de vloer komt. “Jullie mogen wel meedenken, maar het is uiteindelijk SDW die de keuze maakt. Want het wordt natuurlijk wel in alle kamers hetzelfde,” legt Tjitske Pronk uit. Bert begrijpt het, maar vindt het wel een beetje jammer. Hij had graag een lichtblauwe vloer gewild die zou passen bij zijn toekomstige granollen muur in diezelfde kleur.

Ook voor de nieuwe binnentuin zijn al grootse plannen: “We krijgen een nieuwe barbecue!” jubelt Monique. John ziet erop toe dat de partytent mee verhuist. “Want ik hou wel van een feestje.”

Palen in de grond

De sloop van het pand op de hoek Zuidwal/Van Gaverenlaan is bijna gereed. Daarna is het wachten tot na de zomervakantie wanneer de palen de grond in gaan. De Stichting Dag- en Woonvoorziening gaat er vanuit dat de verhuizing in augustus of uiterlijk september een feit is. Bert zet daar vanuit zijn ervaring in de bouw zijn vraagtekens bij: “Een jaar? Dat red je nooit.”