Bewoners Kortenaerstraat lieten zich de barbecue goed smaken

DINTELOORD – “We hebben echt een leuke straat. Met prettige mensen die elkaar in hun waarde laten. En met veel jonge kinderen, dus dat zorgt voor wat leven. En we wonen heerlijk dichtbij het zwembad en ook bij het dorpscentrum”. En als antwoord op onze vraag: ”Nee, niet iedereen doet mee met ons straatfeest. Maar het is natuurlijk ook geen verplichting. En wie dit jaar geen zin had of om een andere reden niet mee doet, is volgend jaar beslist welkom. Want het barbecue feestje is bedoeld voor iedere bewoner van onze straat. En dat zal zo blijven”. Henk van der Ham en René Visser hebben er zin in, zaterdagmiddag 16 juni, voorafgaand aan de copieuze maaltijd die hen staat te wachten. ”Er is voldoende voor alle deelnemers hoor, maak je maar geen zorgen”.

Zeeheld

Of ze weten waar de naam van hun straat vandaan komt? ”Kortenaer, dat moet een zeeheld geweest zijn, want we wonen hier in de zeehelden buurt”, weet René Visser. Zijn echtgenote zoekt het snel op haar mobiel op en vindt een omschrijving op Wikipedea.

Gesneuveld door een kanonskogel

De beste man luisterde naar de naam Egbert Bartolomeusz Kortenaer, ook wel Egbert Meussen Cortenaar. Geboren in 1604 in Groningen. Door een kanonskogel op de heup geraakt tijdens de slag bij Lowestoft op 13 juni 1665 en gesneuveld. Van eenvoudige komaf, als zoon van een soldaat werd hij uiteindelijk admiraal’, aldus de ’vrije online encyclopedie’.

Nou dat is leuk om te weten, vinden de organisatoren van het straatfeestje. Ze vinden het prima en eten er straks geen worstje minder om.

Tekst en foto: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl