Bewoners kopen standplaats woonwagencentrum

STEENBERGEN – Het heeft heel wat jaren geduurd, maar vanochtend zijn de handtekeningen gezet op de eerste koopovereenkomst van een standplaats op het woonwagencentrum aan de Tolsedijk in Nieuw-Vossemeer. Jan en Leen Schoutens wonen met hun familie al hun hele leven op die plek, maar nu is de grond waar de wagens op staan ook daadwerkelijk hun eigendom. “Voor mijzelf maakt het me niet uit of we huren of kopen, maar ik doe dit voor mijn kinderen”, zegt Leen Schoutens.

De overdracht is een eerste mijlpaal te noemen in een proces wat al lang loopt. De gemeente had jarenlang weinig aandacht voor de drie woonwagencentra in Steenbergen, Dinteloord en Nieuw-Vossemeer, maar sinds er in 2019 een nieuw beleid is opgesteld, wordt de omgeving rond de woonwagens opgeknapt en is het doel alle standplaatsen te verkopen aan de huidige huurders of aan een woningcorporatie. “Het heeft wel lang geduurd inderdaad, ik ben er onderhand grijs van geworden”, zegt Jan met een knipoog.

Wens om uitbreiding met drie standplaatsen

Toch is het proces in Nieuw-Vossemeer het vlotst verlopen, omdat de woonwagens daar toebehoren aan dezelfde familie. Naast Jan en Leen Schoutens wonen ook de ouders van Leen er met haar broer. “Die zijn op leeftijd en mijn gehandicapte broer woont al zijn hele leven bij hen. Nu is de zekerheid dat als mijn ouders overlijden, hij daar kan blijven wonen”, zegt Leen. In de andere twee wagens woont nog een andere broer en een dochter daarvan. Maar om de familie compleet te hebben, zouden er nog drie standplaatsen bij moeten komen. 

“Dochters komen liefst weer op Tolsedijk wonen”

De grond waarop dat moet gebeuren valt onder buitengebied, en daar gelden strenge regels voor. Toch zijn er volgens wethouder Willy Knop vorderingen in de gesprekken met de provincie. “Die boetes die er zijn om te bouwen in het buitengebied zijn er voornamelijk voor om te voorkomen dat er luxe villa’s gebouwd worden. De provincie snapt ook dat dit om iets anders gaat.” “Het zou mooi zijn als het ooit gaat gebeuren, want dan kunnen mijn dochters terugkomen. Omdat het te lang duurde, zijn ze in Flipland gaan wonen”, zegt Jan. “Maar zodra het kan, zitten ze bij ons. Dat noemen ze thuis”, vult Leen aan. 

Nu nog Steenbergen en Dinteloord

Wat betreft de andere twee woonwagencentra, weet wethouder Willy Knop te vermelden dat aan de Westlandse Langeweg de werkzaamheden zoals het aanleggen van de individuele nutsvoorzieningen en het opknappen van de weg, bijna klaar zijn. Dan rest daar ook de overdracht van de standplaatsen. In Dinteloord zal dat waarschijnlijk langer gaan duren, omdat de bewoners een adviseur in de hand hebben genomen. “Maar ook daar gaan we wel het gas, water en elektra in orde brengen, want dat zijn we als gemeente ook verplicht.”

Foto: Leen en Jan Schoutens zijn de eerste bewoners die een standplaats op hun woonwagencentrum van de gemeente kopen.

Door: Nicole van de Donk