Bewoners Koeveringsedijk zijn overlast compostbedrijf beu

STEENBERGEN – Het echtpaar Doggen woont al 28 jaar met veel plezier in hun huis aan de Koeveringsedijk, maar de laatste maanden wordt hun woongenot ernstig verstoord. Sinds het groencomposteringsbedrijf aan de Zonnekreekseweg van eigenaar is gewisseld, is het vrachtverkeer dat voor hun deur langs dendert explosief toegenomen. Met trillingen en scheuren in de huizen tot gevolg. En dat is niet het enige; het nabijgelegen aspergebedrijf Ooms heeft vooral last van de stank. “Als de wind verkeerd staat, is het niet te harden hier”, zegt Anja Ooms. Binnenkort neemt de gemeenteraad van Steenbergen een besluit over het compostverwerkingsbedrijf en de omwonenden willen er alles aan doen om hun stem te laten horen. 

Op een mooie, rustige avond als deze, is het goed te begrijpen waarom Marcel en Anneke Doggen ooit hebben besloten om in het buitengebied van Steenbergen te gaan wonen. Maar als de eerste vrachtwagen langs raast vanaf 7:00 uur ’s ochtends, houden ze hun hart vast. “Natuurlijk zijn we gewend aan het landbouwvervoer dat hier langsrijdt. Maar de grote vrachtwagens met aanhanger van het composteringsbedrijf zijn helemaal niet geschikt voor deze wegen. Zelfs het nieuwe pand van fietscafé De Koevering vertoont al scheuren”, vertelt Marcel Doggen. 

Klachten

Vorige week kwam het bestemmingsplan van het compostverwerkingsbedrijf Den Ouden aan de orde in de oordeelsvormende vergadering. Het CDA en de PvdA plaatsten hun vraagtekens bij de vele vervoersbewegingen en vinden dat de locatie ongelukkig is. Maar volgens wethouder Lepolder zijn er sinds november geen klachten meer binnengekomen. “Dan klopt haar informatie niet. Regelmatig spreek ik buurtbewoners die hun klachten hebben geuit bij de gemeente. Ik ben al aan het lobbyen bij de verschillende raadsleden om voor ons op te komen, want door de gemeente zelf voel ik me niet serieus genomen”, aldus Doggen.

Overlast beperken

Bij het composteringsbedrijf Den Ouden is Peter Bakker verantwoordelijk voor het inventariseren van de klachten van omwonenden. “Onze bedrijfsactiviteiten passen binnen de vergunning, wat niet weg neemt dat wij er alles aan willen doen om de overlast tot een minimum te beperken. Zo was er laatst op zondag een aspergeconcert bij het bedrijf van Ooms. We hebben daarom in overleg vanaf donderdagmiddag onze activiteiten stilgelegd om de kans op stankoverlast voor hen zoveel mogelijk te beperken. Wat betreft de toegangswegen is het natuurlijk zo dat het altijd beter kan, maar dat is een zaak van de gemeente en provincie. Uiteindelijk zijn wij een bedrijf dat winst wil maken, en dus het maximale uit onze vergunning wil halen als het gaat om bedrijfsactiviteiten”, aldus Peter Bakker. 

Op 31 mei wordt het onderwerp besproken in de raad. “Wij zullen er zeker voor zorgen dat er voor die tijd een klachtenbrief van ons ligt”, zo besluit Anja Ooms.

Foto (l): Het echtpaar Doggen voor hun woning aan de Koeveringsedijk waar de steentjes tegen de ruiten vliegen als de vrachtwagens langsrijden.
Foto (r): Op de hoek van de Zonnekreekseweg, waar de composthopen van Den Ouden op de achtergrond zichtbaar zijn.

Door: Nicole van de Donk