Bewoners en ondernemers zwaar gedupeerd door grote brand Kaaistraat

STEENBERGEN – Dankzij snel en accuraat handelen van ooggetuigen en de brandweer is erger voorkomen tijdens de grote brand die gisteravond woedde in een woonhuis aan de Kaaistraat in Steenbergen. Het neemt niet weg dat negen bewoners van drie woningen en de ondernemers van lifestyle-winkel ‘de Suijkerpot’ en drogisterij ‘Kruidvat’ zwaar gedupeerd zijn.

Mark van Loon, eigenaar van grand café ‘Puur’ en restaurant ‘In de Oude Stempel’ in de Kaaistraat was als eerste ter plaatse. “Ik zat met mijn ouders wat te drinken op het terras van ‘Puur’ toen we plotseling rook uit het pand zagen komen. Het was ons gelijk duidelijk dat het om brand ging. We zijn er naartoe gerend en zijn op de deuren en de ramen gaan slaan. We zagen meerdere mensen in de kamer in paniek rondlopen, maar ze kwamen niet naar buiten, hoe hard we ook riepen. Achteraf bleek dat ze op zoek waren naar de kat. We hebben geprobeerd de deur open te trappen en gelukkig kwamen ze op een gegeven moment toch naar buiten, helemaal in shock. Vervolgens hebben wij onze bestelbus  voor de zaak dwars over de Kaaistraat geparkeerd om het verkeer tegen te houden.”

“Trots op de brandweer”

Burgemeester Ruud van den Belt was kort na de melding aanwezig, maar tegen die tijd sloegen de vlammen al uit het dak van de woning. “Ik ben ontzettend trots op de brandweer die snel ter plaatse was en alles op alles heeft gezet om ervoor te zorgen dat de brand niet oversloeg naar de naastgelegen woningen. In een historisch centrum als dat van Steenbergen is dat een enorme uitdaging en een risico. Ik ben diep onder de indruk van hetgeen gepresteerd is.”

Enorme schade

Ondanks het snelle ingrijpen van de brandweer kon niet voorkomen worden dat de brand zich uitbreidde naar de appartementen boven het Kruidvat, al kon dit snel gedoofd worden. Drogisterij ‘Kruidvat’, lifestyle-winkel ‘de Suikerpot’ en enkele appartementen bleven gespaard van de vlammen, maar liepen als gevolg van rook en bluswater enorme schade op.

Geen 1,5 meter

Mark van Loon stelde zijn etablissementen gedurende de avond en nacht ter beschikking aan de gedupeerde families en ondernemers. Zij konden er bijkomen van de eerste schrik en werden met regelmaat op de hoogte gebracht van de stand van zaken door Hoofdofficier van Dienst van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, Marco Verhoeven. Ook burgemeester Van den Belt bleef om de gedupeerden bij te staan: “Voordat iemand erover begint, zal ik zelf maar vast melden dat we ons vanavond niet aan de 1,5 meter corona-regel hebben gehouden,” aldus de burgervader. “Ook ik niet. Wanneer je geconfronteerd wordt met mensen die zó ontdaan zijn door alles wat er is gebeurd, dan kun je niet anders dan een arm om een schouder slaan en een knuffel geven. Wie daar problemen mee heeft, mag zich bij mij melden.”

Brand meester

Om 20.58 kwam de melding binnen bij de meldkamer, waarna er vanwege de ligging van het pand direct werd opgeschaald naar grote brand. Het brandweerteam van Steenbergen was razendsnel ter plaatse, op de voet gevolgd door team Dinteloord en de hoogwerker vanuit Bergen op Zoom. Zij bestreden de brand die met name fel woedde op de bovenverdieping van Kaaistraat 24, een gemeentelijk monument uit 1912. Omstreeks 22.45 werd het sein ‘Brand meester’ gegeven, al hield Verhoeven een slag om de arm. “We blijven op onze hoede totdat we alles goed doorzocht hebben. Bij panden van deze leeftijd, waarvan we de constructie niet precies kennen, is er altijd een kans dat de vlammen plotseling weer ergens oplaaien.”

Kat herenigd

Over de oorzaak van de brand deed de Hoofdofficier van de Dienst van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant nog geen uitspraak. Ook over de herkomst van de drie explosies die zich na het ontstaan van de brand voordeden, wacht hij de uitslagen van het onderzoek af.

Een van de kinderen in de woning waar de brand ontstond, raakte lichtgewond, maar had geen verdere medische verzorging nodig. Ook de huisdieren van het gezin bleven ongedeerd. Zelfs de vermiste kat is uiteindelijk herenigd met het gezin.Door Dasja Abresch

Foto’s: Thomas Weezenbeek/Rob Driessen/Dasja Abresch