Bevrijdingsklokken in Welberg en Edmonton luidden gelijktijdig

WELBERG – De live verbinding tussen Nederland en Canada liet het op het moment suprême afweten, maar dat neemt niet weg dat de missie geslaagd is. De klokken in de Bevrijdingsmonumenten van Welberg en Edmonton luidden vanmiddag gelijktijdig alsof de zevenduizend kilometer afstand tussen de continenten er niet toe deed.

De leden van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg namen gezamenlijk het klokkentouw in handen om de eerste synchrone slagen te laten klinken. De première was tevens het besluit van een lang traject dat begon met een wild idee maar middels doorzettingskracht, goede wil en de juiste mensen tot uitvoering gebracht kon worden.

Korporaal Stanley

Het was niet het enige unieke moment dat deze editie van de jaarlijkse herdenking, de laatste rond de Slag om de Schelde,  bijzonder maakte. Voor het eerst werd de naam van korporaal Stanley namelijk genoemd bij de lijst van gevallenen. Hij is het 58e militaire slachtoffer in de strijd om Welberg en Steenbergen. Welbergenaar en auteur Robert R. Catsburg kwam er dankzij speurwerk achter dat deze Canadees van het verkennersregiment XII Manitoba Dragoon in deze contreien het leven liet.

Witte anjer

Een oproep aan veteranen om de herdenking bij te wonen bleef niet onbeantwoord. Ondanks het slechte weer was, onder meer, de 91-jarige veteraan Frans van der Meeren uit Bergen op Zoom present. Evenals Nieuw-Vossemeerse veteraan Attie Pot getooid met de witte anjer, het symbool van waardering voor alle veteranen jong en oud.

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen