Bestuur Stichting 450 jaar Nieuw-Vossemeer vereerd met Heraut

STEENBERGEN – “Ik heb het al eerder gezegd. Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn. Dat hebben jullie als organisatoren van de feestweek 450 jaar Nieuw-Vossemeer met verve bewezen. Deze week heeft de saamhorigheid verder versterkt en het was een fantastisch feest. Het is me dan ook een eer om jullie als blijk van bijzondere waardering deze Heraut uit te reiken”, zo verraste burgemeester Ruud van den Belt namens gemeenteraad en college het stichtingsbestuur van 450 jaar Nieuw-Vossemeer. Dit was aan het eind van deze middag voor een evaluatiebespreking bijeen in het AM de Jong museum.

“We hebben de afgelopen vier weken pauze gehouden, want het feest vergde veel voorbereiding en inzet. Maar we horen van veel mensen dat ze er met plezier op terugkijken en het is dus de moeite waard gebleken”, zo sprak voorzitter Jos van Treijen namens Jan Knuit, Niek Perdaems en Giscard van Tilburg. Dit viertal was de grote motor achter de geslaagde feestweek. “We hebben enorme medewerking gekregen. Van vrijwilligers, ondernemers en ook gemeente Steenbergen. Je hoefde maar te vragen en er werd hulp geboden. Ook hebben we er bewust voor gekozen om alle activiteiten in één week te organiseren en deze niet te verspreiden over een heel feestjaar. Dat is een goede keuze gebleken. Hierdoor had het feest impact en slaagden de meeste activiteiten, met als toppers de donderdagavond – het zo geslaagde groot spektakel – en de afsluitende zaterdag”.

Zeker niet ieder jaar

Op de vraag of er meer van dit soort feestweken gaan volgen is Jos van Treijen wat hem betreft duidelijk: “Dat zouden dan anderen moeten oppakken. Maar we denken dat je dit ook niet te vaak moet doen”. Ook wethouder Cor van Geel – ondanks vakantie toch even bij de uitreiking aanwezig – is die mening toegedaan: “Er zijn na zo’n geslaagde week altijd mensen die zeggen dat je dit eigenlijk elk jaar zou moeten doen. Maar dan verliest het zijn kracht”.

Zo’n twee jaar voorbereiding

Dat wordt door de initiatiefnemers zeker beaamd. Ze kijken met veel voldoening terug op de feestweek, maar realiseren zich dat de voorbereidingen wel de nodige energie hebben gekost. “We kennen elkaar natuurlijk door en door en weten wat we aan elkaar hebben en ook dat we zeker niet met elkaar zullen gaan vechten. Samen beschikken we over zo’n 150 jaar bestuurservaring, dus weten wel hoe je dit moet aanpakken. Bewust hebben we er voor gekozen om jong en oud bij het feest te betrekken. Dat het meeste zo goed gelukt is geeft ons voldoening. Maar we beseffen ook hoeveel tijd er in is gaan zitten. Begin 2015 kwamen we voor de eerste keer bij elkaar en in juni van dat jaar hebben we de stichting opgericht. Ons grootste compliment is de waardering van onze bevolking. Deze Heraut is hier eveneens een teken van. Het is ook een eerbetoon aan alle vrijwilligers en ondersteuners die zich voor de viering van het 450 jarig bestaan van Nieuw-Vossemeer hebben ingezet. Hartelijk dank daarvoor”.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl