Bestuur IJsbaan de Kruisbeek blijft hopen op een “ijswonder”

KRUISLAND – “We gaan ervoor!” Eensgezindheid bij de bestuursleden van stichting IJsbaan De Kruisbeek toen het kwik afgelopen week begon te dalen. Het verlangen om te schaatsen is zo groot dat elke kans met beide handen wordt aangegrepen. En daarom is voorzitter Rini Wezenbeek elke ochtend bij de Kruisbeek te vinden om het veelbelovende dunne laagje ijs te inspecteren.

Het is een wonderschoon plaatje op deze koude ochtend, met de felle zon die over het riet schijnt en het geluid van watervogels op de achtergrond. De ijsmeester kijkt met hele andere ogen naar het natuurschoon. Hij wijst naar de mooie en zwakke plekken in het ijs waarna hij zijn neus in de lucht steekt. “Ik ruik de suikerfabriek; dat betekent dat de wind goed staat.” Het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken tussen een prachtig ijsfestijn of opnieuw een winter met teleurstelling afsluiten.

Je zou het de ijsvereniging van harte gunnen. Overeind gebleven na de ontmanteling van de baan zes jaar geleden omdat de grond verkocht werd. Opgeven was geen optie voor enkele bestuursleden en daarom bleef stichting IJsbaan De Kruisbeek in ‘stilte’ bestaan, hopend op strenge winters. “We hebben op dit moment nog maar een handjevol leden, maar gelukkig nog wat spaargeld en hulp van een heleboel vrijwilligers. De weide is eigendom van het echtpaar Veerman, maar wij mogen het huren voor het symbolische bedrag van één euro. Dan is er nog Jan van der Heijden die ons helpt door met z’n tractor het land onder water te zetten. Dat soort hulp houdt ons overeind. Voor hoelang weet ik natuurlijk niet”, vertelt Wezenbeek.

Elfstedentocht

Om zo goed mogelijk van de vorst te profiteren, is het belangrijk dat het waterpeil op niveau blijft. Daarom staat de pomp op een tijdschakelaar om hem elke nacht te laten draaien. Er loopt namelijk water weg via allerlei gaten en geulen richting het water van de naastgelegen Kruisbeek. “Mollen zijn een grote boosdoener; kijk maar naar die gaten in de dijk. Het liefste zouden we de dijken rondom verhogen en verstevigen, maar dat moet nog maar even wachten.”

Verlangend kijkt de voorzitter naar het weidse water van de Kruisbeek waar bij tien centimeter ijs een alternatieve Elfstedentocht gereden kan worden. De laatste keer was in 2012, helaas blijft dat voor nu een droom. “Voor de zekerheid heb ik afgelopen zomer het riet hier weggehaald zodat er een doorgang is waar het water kan dichtvriezen.”

De kassawagen waar zijn vrouw de kaartjes zal gaan verkopen is een oogwenk besteld en het echtpaar Veerman zal de koek- en zopietent gaan runnen. Maar het is juist die felbegeerde vorst waar hij geen invloed op heeft. “Ik heb een buitenthermometer aan mijn slaapkamerraam hangen. Als ik er ’s nachts uit moet kijk ik toch stiekem even. Vannacht was het toch zo’n drie graden onder nul. Helaas is de voorspelling nu dat de temperatuur weer gaat oplopen, maar het kan per dag verschillen dus we geven de moed niet op.”

Tekst en foto: Nicole van de Donk ©Steenbergse Courant