‘Best man & women’ van ’t R@velijn zetten stap in de toekomst

STEENBERGEN – Quinty Broerse (16), Claudia Hopstaken (16) en Niels van den Hoven (16) zijn de ‘best women’ en ‘best man’ van het schooljaar 2016-2017 van ’t R@velijn. De laatste twee zijn ook al twee jaar en tien maanden een stelletje, waardoor er feitelijk voor het eerst een ‘best couple’ te huldigen viel.

Alle drie de leerlingen hebben hun opleiding aan ’t R@velijn met succes afgerond. De Dinteloordse Quinty deed de basisberoepsgerichte leerweg, Halsterse Niels de kaderberoepsgerichte leerweg en Wouwse Claudia mavo

Vanaf het moment dat de leerlingen van ’t R@velijn als brugwuppen over de drempel van de school stappen, begint de monitoring voor de titel al. Niet gebaseerd op cijfers, maar op minder tastbare zaken als houding, sociale vaardigheden en hulpvaardigheid. Kort samengevat: prettig in de omgang. “Eerlijk gezegd zie je in het brugjaar al welke kinderen daarvoor in aanmerking gaan komen,” vertelt Jolanda van Terheijden van ’t R@velijn.

Best trots

Tijdens de diploma-uitreiking werd bekendgemaakt welke leerlingen als ‘best man’ en ‘best woman’ verkozen waren. Iedere leerrichting deed dat op eigen wijze. Claudia: “Bij mij vertelde iedere leraar waarom die leerling het moest worden zonder een naam te noemen. Toen onderwijsassistent meneer Den Hollander vertelde dat hij altijd tegen ‘de leerling in kwestie’ zei: ‘Kijk nou eens goed in die spiegel: je kunt het!’, toen wist ik wel hoe laat het was.”

De drie geslaagden zijn ‘best trots’ op de titel. “In het eerste jaar denk  je ‘Ik hoop dat ik het word’, in het tweede jaar denk je ‘nou, liever niet’ en het derde en vierde jaar ben je er amper mee bezig,” schetst Niels van den Hoven uit Halsteren treffend de fase van kind naar puber naar jong volwassene.


Broerse-vlog

Bij de titel hoort een prijs, Een fraai beeldje van  Corry Ammerlaan. Het stelt twee fantasievogels voor die als koorddansers over een touw naar elkaar toe bewegen. “Het symboliseert de stap in de toekomst die we nu gaan zetten,” aldus Claudia. Misschien een beetje jammer dat zij en Niels allebei hetzelfde beeldje hebben. Hoe moet dat nu straks op de vensterbank van het huis dat ze in de toekomst misschien wel samen betrekken. Zeker nu boekensteunen al helemaal niet meer van deze moderne tijd zijn. “Het komt vast wel goed,” antwoordt Claudia met de correctheid die een best woman betaamt.

Voor de ouders van Quinty is het overigens een idee om een vlog over de opvoeding van kinderen te beginnen. Het is namelijk al de tweede keer dat een Broerse-dochter met de prijs thuiskomt. Quinty’s grote zus Naomi was de eerste best woman (kader 2012-2013) die met de award poseerde.


Scheiding

Afgelopen maandag zetten Quinty, Claudia en Niels na vier jaar voor het laatst voet in ’t R@velijn. Zij leverden die dag hun leerboeken in en stonden de pers te woord. De stap in de toekomst wordt na de zomervakantie gezet. De droom van Quinty is om op een dag kleuterjuf te zijn maar om die na te streven, moet ze eerst een tussenjaar overbruggen. Dat doet ze bij het Kellebeek-college waar ze een jaartje Dienstverlening meepakt. Claudia gaat na de zomer aan de slag in Rotterdam op de Nederlandse Kappersacademie. Dat betekent een fysieke scheiding van Niels die naar het Radiuscollege in Breda gaat om zich te bekwamen in het autoschadeherstel. Het stel weet zeker dat de liefde deze afstand met gemak gaat overbruggen.

Van links naar rechts: Quinty Broerse, Claudia Hopstaken en Niels van den Hoven zijn de best women en man van ’t R@velijn. Claudia en Niels vormen al bijna drie jaar een stelletje.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant