Beneden Sas open en subsidie voor restauratie bakkershuisje

DE HEEN – Twee keer goed nieuws vandaag voor De Heen en de recreatieve toekomst van de gemeente Steenbergen. Het Benedensas heeft sinds vanmiddag eindelijk weer een horecagelegenheid en tegelijkertijd zijn de restauratieplannen voor het eeuwenoude bakkershuisje in de dorpskern gehonoreerd bij het subsidieproject Mijn Mooi Brabant van de provincie.

Op het pittoreske Benedensas vond vanmiddag de officiële opening plaats van ‘huiskamercafé & theetuin’ Beneden Sas van familiebedrijf Akkermans uit Heense Molen. De nieuwe horecagelegenheid is gevestigd in het vroegere schippers- en bierhuis, waar in het verleden de schippers hun tijd verdreven in afwachting van hoog water in het Volkerak.

Vanaf komende zondag kan het publiek terecht in het fraai gerenoveerde café-restaurant en op het omliggende terras. De theetuin krijgt de komende jaren nader gestalte, zo kondigden de uitbaters aan. Dat zijn de broers Robbert en Jeroen Akkermans, die zich nog goed kunnen herinneren hoe zij in hun jeugdjaren speelden in en om de bouwval die het oude schippershuis toen was.

,,Dat was spannend, maar dit ook,’’ zo opperde Jeroen. Twintig jaar na dato is recreatie op De Heen volwassen geworden, vulde vader Jos aan. Hij bedankte de gemeente Steenbergen en de provincie Noord-Brabant voor hun medewerking en gaf nog maar eens aan hoe belangrijk het Benedensas is in twee vooraanstaande gebiedsontwikkelingsplannen voor de regio: Waterpoort en de Brabantse Wal.

De Heen 400 jaar

Het is niet voor niets dat recreatie en toerisme speerpunt van beleid zijn bij de gemeente Steenbergen. In dat kader kwam er vandaag dus ook goed nieuws, vanuit het provinciehuis in Den Bosch. Daar werd bekendgemaakt dat de restauratie van het bakkershuisje bij restaurant De Uitwijk ‘in de prijzen is gevallen’. 

Het ernstig vervallend pand dateert uit de 17de eeuw en kan nu dankzij de projectsubsidie door De Uitwijk in samenwerking met de stichting De Heen 400 jaar worden gerestaureerd. Dat geldt ook voor het vroegere, aanpalende wagenhuis.

Als de beide objecten in ere zijn hersteld, gaan ze onder meer dienen voor workshops, recreatieve arrangementen en tentoonstellingen over bijvoorbeeld de geschiedenis van het dorp dat in 2014 zijn vierde eeuwfeest viert. ,,We kunnen nu concreet aan de slag met het uitwerken van de plannen,’’ reageerde Lau Brooijmans van de stichting verheugd over het feit dat aan het dorpsjubileum een tastbare, blijvende herinnering wordt gekoppeld.

Bij de werkzaamheden moeten volgens de regels van Mijn Mooi Brabant studenten worden betrokken, daarnaast zullen de initiatiefnemers een groot beroep op vrijwilligers gaan doen. Hierover volgt op 21 september een inloopmiddag.