Belastingdienst waarschuwt voor valse berichten via e-mail, whatsapp en sms

STEENBERGEN – De internetcriminaliteit is duidelijk groeiende. Dat blijkt uit cijfers van onder meer politie en Betaalvereniging Nederland. In 2020 ontving de dienst ruim 160.000 meldingen van ‘phising’, zoals de pogingen worden genoemd om via valse e-mails, whatsapp- en sms-berichten geld afhandig te maken van slachtoffers.

Drie jaar daarvoor waren het ‘slechts’ 8.000 meldingen. Vooral ook door corona spenderen mensen veel meer tijd achter de computer en daar spelen de internetcriminelen duidelijk op in. De belastingdienst bindt samen met politie, banken en burgers de strijd aan tegen de criminelen. En ze waarschuwt ieder om op de hoede te zijn.

Zo ontvangen mensen een mailberichtje met als onderwerp ‘Aanmaning Belastingdienst’ en bijvoorbeeld de tekst:
 “Geachte meneer of mevrouw, uw openstaande schuld met kenmerk BJM9020 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 19 oktober zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriale beslaglegging. U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen.”

Het advies is om berichten die worden ontvangen eens goed te bestuderen en allereerst het e-mailadres waarvandaan is verzonden te checken. De waarschuwing is om niet op een link in het bericht te klikken of bijlagen te openen. Bij twijfel is het goed om de belastingtelefoon te bellen (0800 0543). Een genoemd bankrekening altijd even controleren op de website van de belastingdienst. Ook vraagt de belastingdienst om een screenschot van het bericht te maken en dit te sturen naar valse-email@belastingdienst.nl